WUHAN CORONAVIRUS: Sve što trebate znati o opakoj prijetnji iz Kine

Smrtonosna upala pluća koja se prije mjesec dana pojavila u Wuhanu, glavnom gradu u središnjoj Kini, sve se brže širi. Pojavila se i na Tajlandu, Tajvanu, Južnoj Koreji, Japanu, Vijetnamu, Singapuru i SAD-u

  • Svijet

  • 25. Jan. 2020  25. Jan. 2020

  • 0

Potvrđena su prva dva slučaja korona virusa u Europi. Riječ je o dva pacijenta u Francuskoj, piše Independent. Da je bolest stigla u Europu potvrdila je i francuska ministrica Agnes Buzyn. Jedan je slučaj zabilježen u Bourdeauxu, a drugi nedaleko Pariza. 

Oba pacijenta su hospitalizirana i pod nadzorom. Prema francuskim medijima, u bolnici u Bordeauxu nalazi se 48-godišnja Francuskinja kineskog porijekla kojoj je zaraza potvrđena nakon što je primljena u bolnicu.

In Beijing today, workers in white protective suits checked temperatures of passengers entering the subway at the central railway station, while some train services in eastern China's Yangtze River Delta region were suspended, the local railway operator said

Ova respiratorna bolest prenosi se zrakom, a simptomi su slični gripi. Korona virus nalazi se u istoj porodici virusa kao i poznati SARS i MERS, koji su ubili stotine ljudi u posljednjih 17 godina.

People wearing face masks to help stop the spread of a deadly virus which began in the city, are seen at Wuhan Red Cross Hospital in Wuhan (pictured, patients line up along the corridor)

Pretpostavka je da se virus proširio s tržnice ilegalnim divljim životinjama, a preliminarna istraživanja sugeriraju da je u recentnoj fazi evolucije virus prešao sa zmije na čovjeka.

Od virusa je do petka umrlo 26 ljudi, a u Kini je potvrđeno 830 zaraženih. Sve je krenulo od kineskoga grada Wuhana, u kojemu su zasad obustavljene sve autobusne, podzemne i trajektne usluge te otkazani svi odlazni avioni i vozovi.

POGLEDAJTE VIDEO: 

     

Zabrana javnog prijevoza proširila se na još deset gradova, a zatvoren je i Zabranjeni grad u Pekingu. Ove zabrane utjecat će na 20 miliona ljudi, odnosno na stanovnike tih gradova. Javne proslave, poput Kineske nove godine, karnevala u Hong Kongu i fudbalske utakmice, otkazane su. Trenutačno se u karanteni nalazi oko 32 miliona ljudi.

The world's most populous country scrambled to contain the disease that has already infected nearly 1,300 people, building a second field hospital to relieve overwhelmed medical facilities and closing more travel routes as the country marked the Lunar New Year holiday (pictured, residents bulk buy supplies amid the outbreak)

More than 1,300 people have been infected globally with the virus traced to a seafood market in the central city of Wuhan that was illegally selling wildlife

U Wuhanu se ubrzano gradi bolnica s hiljadu ležajeva koja će biti završena već do 3. marta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je zbog korona virusa proglašeno hitno stanje u Kini, ali ga je prerano proglasiti globalnom prijetnjom.

KAKO SE ZAŠTITITI?

Trenutno nije poznato koliko se lako virus širi s osobe na osobu, pretpostavlja se da se virus širi putem kašlja ili kihanjem. Pod "bliskim kontaktom" smatra se udaljenost od zaražene osobe unutar 1,8 metara ili boravak u istoj prostoriji sa zaraženom osobom bez odgovarajuće zaštitne odjeće ili imanje izravnog kontakta s infektivnim sekretima.  

Obzirom da trenutno nema cjepiva za sprječavanje 2019-nCoV infekcije, najbolji način za sprječavanje infekcije je izbjegavanje izlaganja ovom virusu.

Svakodnevne preventivne mjere koje mogu pomoći u sprječavanju širenja respiratornih infekcija, uključuju:

  • Često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi. Ako sapun i voda nisu dostupni, koristite sredstvo za pranje ruku na bazi alkohola.
  • Izbjegavanje diranja očiju, nosa i usta neopranim rukama.
  • Izbjegavanje bliskih kontakta sa zaraženim osobama.

A worker dispenses hand sanitizer to a shopper at the entrance of a supermarket in Wuhan today as residents arrive to buy supplies amid the virus outbreak in the city

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...