VRIJEME JE ZA NEDJELJNI SPECIJALITET: Danas pravimo palačinke s gorgonzolom i parmezanom, o ovom jelu će se dugo pričati… (VIDEO)

Naše današnje glavno jelo nastaje za 60 minuta, donosimo recept za 4 osobe

  • Gastro

  • 26. Jan. 2020  

  • 0

SASTOJCI

300 g gotove mješavina za palačinke

60 g maslaca

30 g brašna

500 ml mlijeka

150 ml slatkog vrhnja

150 g gorgonzola sira

50 g parmezana

3 jaja

1/4 kašikice muškatnog oraščića

ulje

sol i biber

PRIPREMA

Ispečemo 8 komada palačinki.

U zasebnoj tavi, rastopimo maslac, dodamo brašno i na laganoj vatri, stalno miješajući pjenjačom, pržimo dok brašno ne počne dobivati boju.

Zatim u tavu, na brašno, stalno miješajući pjenjačom ulijevamo mlijeko, pazeći da ne ostanu grudice. Dobivenu smjesu (bešamel) začinimo solju i biberom, dodamo malo naribanog muškatnog oraščića, slatko vrhnje, sve zajedno još jednom dobro izmiješamo, te maknemo s vatre da se malo ohladi.

Zatim palačinke premažemo dobivenim umakom, posipamo kockicama gorgonzole, naribanim parmezanom, savijemo u trokut i složimo u maslacem namašćenu vatrostalnu posudu.

U zdjelu ulijemo mlijeko, dodamo jaja, začinimo solju i biberom, pjenjačom izmiješamo sastojke, te dobivenu smjesu prelijemo preko palačinki.

Na kraju posipamo preostalim kockicama sira gorgonzole i naribanog parmezana, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 190°C, 20-ak minuta.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...