U HERCEGOVINI ZADOVOLJNO TRLJAJU RUKE: Ovu je svjetsku atrakciju prošle godine posjetilo 15.000 ljudi, ali ni to nije najbolja vijest…

To je za deset posto više u odnosu na dosadašnji rekord

  • Ekonomija

  • 26. Jan. 2020  

  • 0

Špilju Vjetrenicu, jednu od najatraktivnijih špilja u Bosni i Hercegovini, prošle godine posjetilo je oko 15 tisuća turista, što je za 1.500 više u odnosu na pretprošlu godinu, izjavio je u razgovoru za Fenu vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Vjetrenica Nikša Vuletić.

- Odnos domaćih i stranih turista skoro je identičan, a naglasak je na post-sezoni kada je zabilježeno više stranih turista. Posjeti se najviše ostvaruju u razdoblju od travnja do listopada, a trend je da se u zimskom razdoblju povećava broj posjeta - istaknuo je Vuletić.

U razgovoru se osvrnuo i na UNESCO, prekogranični projekt Ćiro 2, čiji je glavni partner Općina Ravno, projekte koje provode s Federalnim ministarstvom turizma i okoliša i Fondom za okoliš Federacije BiH, te projekt Info Centar Vjetrenica koji je opisao kao lajtmotiv i krunu svih dosadašnjih projekata.

- Info Centar, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini ulaza u špilju, zamišljen je kao interaktivni i edukacijski mini centar gdje će posjetitelji moći na par velikih ekrana i u različitim digitalnim formama vidjeti sve vezano za Vjetrenicu. Moći će vidjeti virtualni prikaz špilje pa će i oni koji su iz raznih razloga uskraćeni za mogućnost da zavire u Vjetrenicu moći vidjeti sve to u virtualnoj formi - kazao je Vuletić.

Dodao je kako Info Centar predstavlja i ostala područja Federacije BiH, kao što su nacionalni parkovi, parkovi prirode te spomenici prirode.

Što se tiče UNESCO-a, Vuletić je istaknuo kako je Federalno ministarstvo okoliša i turizma iniciralo upis Špilje Vjetrenica na listu Svjetske baštine, a trenutno se provodi projekt pisanja nominacijskog dokumenta za uvrštavanje Vjetrenice na službenu UNESCO listu, koja je inače od 2004. godine na Tentativnoj listi UNESCO-a.

Svemu tome, dodaje Vuletić, prethodi i projekt koji se provodi u suradnji s UNEP-om kao i CENER 21 organizacijom koji su napravili strahovito veliki posao i završili Stručno obrazloženje za proglašenje Vjetrenice zaštićenim pejzažom po kategoriji 5 IUCN, a sve to pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

- Projekt je u visokoj fazi provedbe i očekuje se uspješna realizacija - ističe Vuletić.

Upitan za financiranje rada Vjetrenice, Vuletić kaže kako trenutno imaju pet stalno uposlenih djelatnika i dva sezonca, ali da je godišnji iznos od prodanih ulaznica još uvijek manji od potrebnog.

- Sve ove godine Općina Ravno, koja je i osnivač J.P. Vjetrenica, uvijek financijski pomaže rad Vjetrenice, a pomoć pružaju i Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i županijska ministarstva - ističe Vuletić i naglašava kako je jedan od glavnih ciljeva samoodrživost, a krajnji cilj očuvanje špilje i područja zaštite po načelima održivog razvoja.

Također dodaje kako su do sada u radu J.P. Vjetrenica sve nadležne institucije, resorna ministarstva dali svoj maksimum što je "način na koji se treba i može raditi sa zaštićenim područjima".

- Izdvojio bih Federalno ministarstvo okoliša na čelu s ministricom Editom Đapo koji su od samog početka podržavali i pomagali rad Vjetrenica i Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH koji je izdvojio značajna sredstva kroz implementaciju projekata koji se odnose na zaštitu okoliša. Vlada HNŽ-a je pružila veliku potporu kao i Županijsko ministarstvo okoliša i turizma, a i druge institucije koje se odnose na zaštitu okoliša - rekao je Vuletić.

Špilja Vjetrenica za posjetitelje je otvorena 1964. te je radila 25 godina, da bi uslijed ratnih aktivnosti bila devastirana i zatvorena dvadeset godina. U bivšoj Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji nije bilo granica, živjelo je oko 23 milijuna stanovnika, ali je broj posjeta bio skroman. Danas su tu i granice i loše prometnice, a J.P. Vjetrenica je od nule krenula prema brendiranju turističke destinacije.

- Od 2009. godine, kada smo imali samo 500 posjetitelja i nikakvu infrastrukturu, uspjeli smo doći do 15.000 posjetitelja i realizacije brojnih projekata poput pristupne ceste, javnog toaleta, besplatnog parkinga, a uvjete za primanje većeg broja turista postigli smo i deminiranjem velikog područja - kazao je Vuletić.

Što se tiče iskoristivosti špilje, Vuletić kaže kako je to pitanje delikatno jer je broj posjeta ograničen na temelju Studije zaštite i Plana upravljanja te dodaje da bi bilo dobro da broj posjeta ostane u onim okvirima koji ni na koji način ne ugrožavaju bioraznolikost i okoliš.

Kao jedan od velikih nedostataka Vuletić ističe manjak promocije svih prirodnih ljepota zajedno, jer, kaže da promocija pojedinačnih destinacija vlastitim sredstvima nije dovoljna.

- Nedostaje promocije svih područja zajedno i brendiranje Hercegovine koja nije samo Vjetrenica, Mostar, Neum, Hutovo blato, Radimlja, Blidinje i drugi, već jedna predivna regija s bezbroj prirodnih ljepota pa kao takva zaslužuje i vrhunsku promidžbu - ustvrdio je Vuletić u razgovoru za Fenu.

Inače, Špilja Vjetrenica smještena je na području južno-dinarskog krša, s ulazom na samom rubu Popovog polja, na 260 metara nadmorske visine, 12 kilometara zračne udaljenosti do Jadranskog mora. Karakteriziraju je speleološke posebnosti prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno gotovo 200 različitih životinjskih vrsta što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti, a čak 37 njih je prvi put pronađeno i opisano upravo na tom mjestu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...