PIŠI PROPALO: Novi MASOVNI OTKAZI u Rafinerijama u Republici Srpskoj, gotovo je, NEMA SANACIJA…

Bez posla u Rafineriji nafte u Bosankom Brodu, koja je prije godinu dana obustavila proizvodnju, ove godine ostaje 136 zaposlenih, koji su proglašeni tehnološkim viškom, a otpuštanja uz otpremninu bit će i u Rafineriji ulja Modriča, podaci su sindikata energetike u RS-a

  • Ekonomija

  • 26. Jan. 2020  

  • 2

U Modriči je pripremljen spisak po kojem 17 radnika već u februaru postaju tehnološki višak, a koliko njihovih kolega bi se moglo naći u toj situaciji do kraja godine, niko ne zna, piše Srpskainfo.

Radnici obje rafinerije su zabrinuti za svoja radna mjesta nakon što je prije više od godinu dana u požaru uništeno postrojenje rafinerije u Bosankom Brodu, te obustavljena i proizvodnja, a već prošle godine počela su i otpuštanja radnika kao tehnološki višak.

Neki sada razmišljaju i da sami potraže posao negdje drugo, umjesto da čekaju da postanu tehnološki višak, a sindikati su o svemu tome već obavještavali i Vladu, i javnost u RS. Tehnološkim viškom se uglavnom proglašavaju KV radnici, oni sa srednjom stručnom spremom, te VKV radnici, dok oni sa višom i visokom stručnom spremom za sada nisu sporni.

Bit će gasni terminal

To je jedan od razloga da i radnici sve više sumnjaju da se ne namjerava obnoviti proizvodnja nafte u Bosanskom Brodu, kao ni ponovo pokrenuti proizvodna linija u Modriči koja, takođe, nije u funkciji nakon brodske havarije.

Sve je izvjesnije, smatraju i u sindikatu, da se u Brodu ide na to da postrojenje više ne radi kao rafinerija nafte, već kao gasni terminal.

– Da ima namjera da se pokrene proizvodnja, mislim da bi zadržavali ove radnike koji su najpotrebniji za proizvodnju, a ne obrnuto. Radnici koji se proglašavaju tehnološkim viškom su oni koji su potrebni u zemljama EU, a niko ih ovdje ne pokušava ni zadržati – ocjenjuje predsjednik Sindikata energetike RS Slobodan Ostojić.

Očekuje se, kaže on, da među otpuštenima bude i radnika iz porodica poginulih boraca ili onih koji su jedini hranitelji u porodici.

Neće biti sanacije

U Brodu je poslodavac nedavno obavijestio sindikat da ove godine mogu da zadrže 526 radnika, a da je 136 radnika višak. Nezvanično je rečeno i da ove godine neće biti sanacije rafinerije.

Za rafineriju u Modriči ranije se govorilo da bi ove godine trebalo da zadrže 275 radnika, a da je 14 zaposlenih tehnološki višak, ali je prvi spisak viškova u ovoj godini premašio tu cifru.

– Niko ne zna da li je to i konačan spisak. Niko se nije oglasio ni da će pomoći da se ovi radnici ne otpuštaju – ističe Ostojić.

U momentu privatizacije rafinerije, u Modriči je bilo zaposleno oko 540 ljudi, a rafinerija u Brodu je imala nešto više od 1.600 radnika.

Otpremnine oko 4.000 KM

Kakvi su njihovi planovi za proizvodnju u ovoj godini i zbog čega se smanjuje broj zaposlenih u rafinerijama, iz „Optima grupe“ nisu odgovorili.

Ranije su, podsjećamo, saopštili da se optimizacija broja zaposlenih i troškova nikako ne odnosi na obustavu rada, već na „program za povećanje efikasnosti rada” u rafineriji u Brodu.

– Što se tiče otpremnine, po našim informacijama, radnici u oba preduzeća će dobiti ukupno po šest svojih plata, koje su zarađivali na svom radnom mjestu. U Modriči je to, recimo, u prosjeku oko 4.000 maraka po radniku – kaže predsjednik Sindikata energetike Slobodan Ostojić, piše Srpskainfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...