MASKE SU PALE; MILO ĐUKANOVIĆ RAZOTKRIO OPASNE NAMJERE SRPSKIH SEPARATISTA: "Oni žele SRUŠITI CRNU GORU…"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako se zloupotrebama vjerskih osjećanja građana želi srušiti Crna Gora i pozvao građane da ne budu dio tog „ludačkog pokreta“, te odbacio ocjene kako se Zakon o slobodi vjeroispovijesti donosi zbog valorizacije turističkih objekata, prenosi agencija Beta

  • Regija

  • 28. Jan. 2020  28. Jan. 2020

  • 6

On je, na sjednici Općinskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS) u Titvu, poručio građanima da ne dozvole da se njihova vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se zloupotrebljava ovih dana po Crnoj Gori, a zloupotrebljava se kako bi se srušila Crna Gora.

Ustavna određenja

Đukanović je, kako se navodi u saopćenju, pozvao građane da ne dozvole da budu dio „tog ludačkog projekta“.

„Mi imamo vrlo jasnu namjeru, a to je da obezbijedimo bespogovornu implementaciju onoga što su ustavna određenja u Ustavu Crne Gore, a to je odvojenost crkve i države i zagarantovana sloboda vjeroispovijesti“, kazao je crnogorski predsjednik povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti i protesta i litija koje organizuje Srpska pravoslavna crkva (SPC).

On je kazao kako je Zakon pokušaj da „državi vratimo ono što joj pripada, što je od nje nezakonito otuđeno“.

„I tu se sada upotrebljavaju laži i manipulacije, da se otima od crkve“, rekao je Đukanović.

On se osvrnuo i na, kako je rekao, drugu manipulaciju koja se plasira u javnosti a koja se odnosi na tvrdnje kako neko želi turistički valorizirati i privatizirati crkvene objekte.

„To je smiješno i bijedno i gotovo da ga ne treba komentarisati. Kome bi, sa zerom zdravog razuma, palo na pamet da od manastira pravi restoran ili od crkve hotel. Dakle, to što su do sada koristili pravoslavni vjernici koristiće i ubuduće, dakle sve što je bilo u funkciji ostvarivanja vjerskih prava i sloboda i dalje će biti u toj funkciji“, izjavio je on.

Svi atributi samostalnosti

Kako navode iz DPS-a, Đukanović je komentirao i „manipulaciju koju često u javnosti plasiraju predstavnici SPC-a i njima bliske opozicione stranke, a to je da se želi uzeti imovina od SPC i dati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, registrovanoj 1993. u Crnoj Gori“.

„O tome zaista nema pomena. O tome ne govorimo u tom zakonu. Mi smo u svom programu kazali da želimo da obnovimo Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, da želimo da to radimo kao odgovorni ljudi, zato što živimo u u jednom teškom paradoksu za balkanske uslove“, rekao je prvi čovjek Crne Gore.

„Za svakog ko poznaje istoriju, nema dileme, sve dok je trajala crnogorska država, trajala je i Crnogorska pravoslavna crkva“, rekao je Đukanović, prenose podgoričke Vijesti.

Kako je saopćeno iz DPS-a, istakao je kako „od vremena kada je nestala Pećka patrijaršija, 1766. godine pa do 1918. nema nikakvog drugog autoriteta nad pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori“.

„Dakle, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori je samostalna i ima sve atribute samostalnosti. S obzirom da je Crna Gora prisajedinjena Srbiji logično je bilo da crkva bude prisajedinjena SPC. Odluka je bila politička - nestala je država. Ako je bilo logično da 1918. nestane crkva kada je nestala država, šta ćemo sa 2006. kada je obnovljena država? Obnovićemo crkvu, naravno“, istakao je Đukanović.

Misija posrbljavanja Crne Gore

U Tivtu je rekao kako je na Balkanu uvijek „bilo nepovjerenja manjinskih naroda prema državi“, te kako su u Crnoj Gori „imali izrazito poštovanje manjina prema državi i ne zaboravljamo da su te manjine bile uvijek na pravoj strani istorije kada je nešto bilo važno za Crne Gore, posljednji put na referendumu za obnovu nezavisnosti 2006. godine“.

„Drugi dio paradoksa je da unutar pravoslavnog bića Crne Gore imamo duboku, istorijski ukorijenjenu podjelu. Kao odgovorna vlast moramo misliti kako da se ta podjela prevaziđe. Razmišljajući o tome kako prevazići taj problem smatrali smo da bi važnu ulogu u tome mogla igrati jedna konstruktivna pravoslavna crkva. I zato smo kazali - nemamo namjeru da se ponašamo tako da formiramo neku svoju crkvu iz koje će sada Crnogorci izgoniti Srbe, kao što su Srbi nekad izgonili Crnogorce iz SPC, nego želimo da se formira jedna crkva u kojoj će naći mjesto svi pravoslavni vjernici u Crnoj Gori.“

Kazao je kako je poziv svima „ako ste zaista u toj vjerskoj misiji, ako mislite o tome kako da se zaštite i afirmišu interesi jedne vjeroispovijesti u Crnoj Gori, a naravno o drugim vjeroispovijestima vode računa oni koji su na čelu tih crkava, dakle, ako ste u toj misiji, lako ćemo se dogovoriti“. No, dodao je kako se „nama čini da vi nijeste u toj misiji“.

„Nama se čini da ste u misiji posrbljavanja Crne Gore. Čini mi se da želite da vratite Crnu Goru u onu pređašnju predstavu kako je Crna Gora druga srpska država. I to je zapravo suštinsko neslaganje velikosrpskog nacionalizma sa crnogorskom nezavisnošću“, istakao je čelnik Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...