SPAS U 30 SEKUNDI: Potez kojim ćete trenutno olakšati napetost u vratu (VIDEO)

Kronično držanje glave prema naprijed jedna je od posljedica modernog, sjedilačkog načina života; takav položaj glave stvara ogroman pritisak na mišiće vrata te nepovoljno utiče na cjelokupno držanje tijela

  • Zdravlje

  • 28. Jan. 2020  28. Jan. 2020

  • 0

Zbog neprirodnog položaja glave prema naprijed prednji mišići vrata su slabi, a stražnji mišići skraćeni i zgrčeni.

Cijenjeni kiropraktičar dr. Alan Mandell iz Floride osmislio je niz jednostavnih vježbi s kojima si sami možemo pomoći, ublažiti bol, ukočenost te poboljšati kvalitetu života.

Kronično držanje glave prema naprijed utječe na brojne mišiće u vratu te uzrokuje njihovo grčenje, slabljenje i nadraženost. Ova tehnika smišljena je za otpuštanje tih dubokih zgrčenih mišića i pruža trenutno olakšanje, objasnio je dr. Mandell u opisu videa u kojem je pokazao izvođenje ove tehnike koja se sastoji od tri koraka te traje ukupno 30 sekundi.

Tehnika olakšavanja napetosti u vratu u tri koraka:

1. Desnu ruku položite na lijevu stranu ključne kosti i istežite lijevu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na desnu stranu. Opustite. Zatim lijevu ruku položite na desnu stranu ključne kosti i istežite desnu stranu vrata pet sekundi, naginjući vrat na lijevu stranu. Opustite.

2. Isprepletite prste na stražnjoj strani vrata i deset sekundi gurajte glavu prema nazad držeći je ravno, odnosno ne podižući i ne spuštajući bradu. Dok to radite imat ćete osjećaj povlačenja na početku lubanje, kao i to da se mišići na prednjoj strani vrata stišću. Opustite.

3. Stavite ruke na vrat, odmah ispod lubanje te podignite rukama lubanju i gurajte glavu prema nazad s lagano podignutom bradom. Držite taj položaj deset sekundi. Opustite.

Uostalom, pogledajte...

(Zadovoljna.hr)       

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...