KINEZI NEMOĆNI PROTIV PANIKE: Iz grada koji je žarište opasnog virusa pobjeglo 5 miliona ljudi diljem svijeta!

Skoro pola stanovnika Vuhana, iz kojeg je potekla epidemija novog koronavirusa, napustilo je ovaj kineski grad prije nego što je zatvoren, otkrili su zvaničnici. Gradonačelnik Wuhana Džou Sjanvang rekao je u nedjelju da je u Wuhan tokom kineskih novogodišnjih praznika napustilo oko pet miliona ljudi, što je pokrenulo strahove da će doći do globalne pandemije.

  • Svijet

  • 28. Jan. 2020  28. Jan. 2020

  • 0

Od virusa je do sada umrlo 106,a zaraženo je preko 4.500 osoba. U Wuhanu živi oko 11 miliona ljudi, a skoro pola ih je otišlo iz grada u periodu od 24 dana, između 30. decembra kad su se pojavili prvi izvještaji o zarazi, i 23. januara 2020, kad je grad stavljen u karantin.  

Putnici su otišli za Hong Kong, Tajland, Singapur i Japan, te druge delove Kine. U Kini je zatvoreno čak 17 gradova u kojima živi više od 50 miliona ljudi.

Stanovnici su svoj bijes povodom reakcija vlasti na epidemiju izrazili na društvenim mrežama. Neki su optužili vladu da je krila informacije u ranim danima epidemije. Džou je priznao jučer na državnoj televiziji da grad “nije dovoljno dobro upravljao krizom" i ponudio je svoju ostavku. Ali, on je ukazao da su mu ruke bile vezane pravilima, prema kojima je morao da dobije odobrenje iz Pekinga prije objavljivanja osjetljivih informacija o zaraznoj bolesti.

U međuvremenu je kineski Centar za kontrolu i prevenciju oboljenja potvrdio da je novi virus potekao sa pijace morske hrane, gde su se prodavale žive životinje, uključujući mladunce vuka, lisice, pacove i paunove. 

- Čak 31 od ukupno 33 uzorka pozitivna na virus prikupljena su u zapadnom dijelu pijace, gde se odvija trgovina divljim životinjama. Ovaj rezultat ukazuje da je epidemija novog koronavirusa veoma povezana sa trgovinom divljim životinjama - naveo je Centar u saopćenju.

Prodaja divljih životinja je jučer privremeno zabranjena. Jučer je Mongolija zatvorila granicu s Kinom, a Malezija je objavila da će braniti ulaz samo posjetiocima iz pokrajine Hubej, čiji je najveći grad Wuhan.

alt

alt

alt

alt

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...