FIRME U TEŠNJU NA METI PREVARANATA: Hakeri sa računa skinuli nekoliko stotina hiljada maraka

Hakeri su napali firme putem mail-a, upotrebom tehnika napada na internetu koje imaju za cilj prevare korisnika

  • Ekonomija

  • 28. Jan. 2020  

  • 0

Nekolicina tešanjskih kompanija u zadnjih nekoliko dana bila je na meti hakerskih napada, prenosi tešanjski ZOS Radio.

Hakeri su napali firme putem mail-a, upotrebom tehnika napada na internetu koje imaju za cilj prevare korisnika u smislu promjene instrukcije za plaćanje robe i usluga, instaliranja malicioznih kodova u informacioni sistem korisnika i preuzimanja sesija internet bankarstva, te kriptovanja računara korisnika i zahtijevanja uplate otkupnine u svrhu deskripcije sadržaja.

Više firmi u Tešnju je pričinjena do sada neutvrđena materijalna šteta, za koju se pretpostavlja da iznosi nekoliko stotina hiljada maraka, te za tu štetu hakeri traže novac kako bi vratili oduzete podatke.

 Portal piše da su na meti bile i banke.

“Savjetujemo da koristite licenciran operativni sistem, antiviruse, kontinuirani nadzor mrežnih događaja, redovno ažurirate postavke e-mail korisničkog računa, servera i dobro pazite koje mail-ove otvarate”, upozoravaju iz Radija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...