NADA ZADNJA UMIRE: Dačić govorio o tome što Srbija očekuje od hrvatskog predsjedanja EU-om

Članstvo u EU strateško je opredjeljenje Vlade Srbije, poručio je srbijanski šef diplomatije, uvjeren da će skup u Solunu u februaru biti prilika za konstruktivnu raspravu o europerspektivi država regije, a majski samit u Zagrebu "odlična prilika da se agenda još više konkretizira".

  • Regija

  • 29. Jan. 2020  

  • 0

Ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izrazio je nadu da će hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a "biti uspješno u svakom smislu" te da će "Srbija ostvariti nove korake u procesu pristupanja EU".

Kaže da očekuje snažnu podršku svih članica EU-a

On je govorio na prijemu koji je organiziralo grčko veleposlanstvo u Beogradu u povodu predstojeće ministarske konferencije "Od Soluna do Zagreba" predviđene za 24. februar u Solunu. 

"Zagreb je bio domaćin i konferencije EU-a sa zapadnim Balkanom sada već davne 2000. godine i vjerujemo da će samit EU - zapadni Balkan, zakazan za maj ove godine, pružiti dodatni poticaj politici proširenja", naglasio je Dačić u govoru koji je medijima proslijedilo srbijansko ministarstvo vanjskih poslova.

On je rekao da Srbija očekuje "snažnu podršku svih članica EU-a, imajući u vidu preuzete obaveze iz Solunske agende 2003. godine".

"Vjerujem da će majski samit u Zagrebu biti odlična prilika da se agenda još više konkretizira", poručio je Dačić.

Podsjećajući na solunski samit iz 2003. godine, Dačić je ukazao na činjenicu da je jedino Hrvatska, od svih zemalja bivše Jugoslavije, postala punopravnom članicom EU.

"Proces pristupanja mora biti prožet politikom podrške"

Unatoč činjenici da je Srbija "poduzela korjenite reforme društva i države kako bi se prilagodila vrijednostima, načelima i pravilima na kojima počiva EU", Beograd je otvorio tek polovicu od ukupnog broja pregovaračkih poglavlja, od kojih u 2019. godini samo dva, rekao je Dačić.

"Nameće se zaključak da napredak u našim europskim integracijama nije razmjeran rezultatima reformskog procesa", ocijenio je Dačić sugerirajući kako je neophodno da "dinamika otvaranja poglavlja bude unaprijeđena i prilagođena tempu reformi" koje Srbija provodi i naporima koje ulaže u procesu eurointegracija.

On je naglasio kako Beograd u kontekstu aktivnosti na izmjeni metodologije pristupnog procesa očekuje "da nova metodologija bude transparentna, utemeljena na jasnim principima i pravilima i objektivnim mjerilima" te da uzme u obzir "rezultate onih zemalja koje su već odmakle na putu eurointegracija, poput Republike Srbije".

"Proces pristupanja mora biti prožet politikom podrške naporima koji se poduzimaju, kao i vidljivim benefitima za građane država koje dosljedno provode neophodne reforme na putu ka EU", rekao je Dačić naglasivši kako Beograd poštuje "pristup država članica EU-a da adekvatno valoriziraju napore reformskog procesa".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...