ČUDITE SE ZAŠTO SU AMERIKANCI I SAUDIJCI U BRATSKIM ODNOSIMA: Nakon što ovo pročitate sve će vam biti jasno, OVAKO JE SVE POČELO….

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 30. Jan. 2020  

  • 1

Nakon sastanka između američkog predsjednika Franklina Delana Roosevelta i saudijskog kralja Ibn Sauda, održanog 14. februara 1945. godine, ništa više nije bilo isto.

Taj je sastanak predstavljao simbolični početak američko-saudijskih veza na najvišoj razini, što je kasnije dovelo do vrlo snažnog savezništva tih dviju država.

Predsjednik Roosevelt bio je tada na povratku s važne Konferencije u Jalti, koja je završila 11. februara, a na kojoj se sastao sa Staljinom i Churchillom. Roosevelt je iskoristio putovanje do Jalte i natrag kako bi se usput sastao s još nekoliko državnika (egipatskim kraljem Farukom i etiopskim carem Hailem Selasijem). Sličnu je stvar napravio i 1943. godine, kad se uoči sastanka sa Staljinom u Teheranu, sastao u Kairu s Čang Kaj-šekom.

Ibn Saud bio je prvi kralj i osnivač Saudijske Arabije, a u trenutku sastanka s Rooseveltom imao je već 70 godina. Sastanak je upriličen na palubi američke teške krstarice USS Quincy, usidrene na Velikom gorkom jezeru unutar Sueskog kanala.

Kao prevoditelj, kralju i predsjedniku služio je američki pukovnik Bill Eddy (sveučilišni profesor, obavještajac i jedan od ključnih ljudi za nastanak CIA-e), koji je u to vrijeme bio američki veleposlanik u Saudijskoj Arabiji. Kralju Ibn Saudu to je bila prva prilika u kojoj je napustio svoju zemlju.

Smatra se da je taj sastanak imao veliku važnost za utemeljenje kasnijih bliskih odnosa između SAD-a i Saudijske Arabije, koji su se uvelike zasnivali na razmjeni nafte i oružja. Naime, do Drugog svjetskog rata glavni igrač na tom prostoru bila je Velika Britanija, ali nakon rata Britanski imperij se raspada i njegovu ulogu sve više preuzima SAD. Suradnja „vodeće svjetske demokracije“ i selefijske Kraljevine naročito jača nakon revolucije u Iranu 1979. godine. Posljedice svih tih savezništva na prostoru Bliskog istoka, ali i cijelog svijeta, osjećaju se i dan danas. Danas je Saudijska Arabija, uz Izrael, najvažniji saveznik SAD-a na području Bliskog istoka.

Kralj Ibn Saud, osnivač Saudijske Arabije, u arapskom svijetu poznat i kao Adbulaziz imao je i sreće.

Za vrijeme njegova kraljevanja otkrivena je nafta u Saudijskoj Arabiji 1938. godine i počela je velika proizvodnja nafte nakon Drugog svjetskog rata. Čuveni kralj imao je 45 sinova i brojne kćeri. Svi naredni kraljevi Saudijske Arabije potječu od njega.

(SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...