POČELO JE; MLADIĆEVOM I DODIKOVOM „PRVOM BORCU“ NE PIŠE SE DOBRO: Generala Savčića smjenjuju sa pozicije predsjednika BORS-a, oduzimaju mu pasoš, zabranjuju mu..

Tužilac Tužilaštva BiH Predrag Tomić jučer je zatražio od Suda BiH da predsjedniku Boračke organizacije RS-a Milomiru Savčiću, protiv koga je potvrđena optužnica za ratne zločine, bude izrečena zabrana napuštanja BiH, javljanje nadležnom organu dva puta mjesečno, zabrana sastajanja sa svjedocima ili posrednicima, oduzimanje putnih isprava i zabrana izdavanja novih

  • Vijesti

  • 30. Jan. 2020  30. Jan. 2020

  • 5

Tužilaštvo je zatražilo da Savčiću bude zabranjeno obavljanje poslova predsjednika BORS-a, kontaktiranje sa licima koja su na bilo koji način bila uključena u borbena dejstva, zatim sastajanje sa saizvršiocima i svjedocima ili kontaktiranje putem posrednika koji su bili na području Skelana, Bratunca, Milića, Srebrenice ili Žepe.

Tužilac je takođe tražio i zabranu kontakata sa svim pisanim i elektronskim medijima, tvrdeći da je Savčić dao više izjava medijima te da je “riječ o orkestriranom uticaju na javnost, čime se narušava ugled pravosudnih institucija BiH”.

Savčićev advokat Miodrag Stojanović rekao je da ga je general Savčić ovlastio da sudu prenese njegov stav da se apsolutno protivi predloženim mjerama, a pogotovo tome da mu bude zabranjeno obavljanje dužnosti predsjednika Boračke organizacije RS-a.

On je istakao da nema ni osnovane sumnje da je on učestvovao u počinjenju teškog krivičnog djela koje mu stavljaju na teret, podsjećajući da je general Savčić do 16. juna 1995. godine bio na bolničkom liječenju u Užicu zbog teškog ranjavanja.

- Na svoju ruku je napustio bolnicu i došao da pomogne Vojsci RS, ali niti je bio u Srebrenici, niti je na bilo koji način participirao u onim radnjama koje su navedene u optužnici. Prenio sam sudu njegove riječi: “Ako bih ja pobjegao, ja ne mogu ostati predsjednik BORS-a. Sramota bi me bilo na bilo koji način stati pred borce, a da ja pobjegnem. Nisam bježao u ratu, neću da bježim ni od suđenja“, prenio je Stojanović riječi generala Savčića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...