NIJE BIO NA ČASU KAD SE UČILO: Trump džamiju Al-Aqsa nazvao "Al-Aqua" i izazvao salvu ironičnih reakcija

Predsjednik SAD-a Donald Trump, kada je predstavljao svoj dugo očekivani mirovni plan, takozvani "Sporazum vijeka", nazvao je čuvenu jerusalimsku džamiju Al-Aqsa, džamijom "Al-Aqua" i tim najnovijim u nizu svojih gafova izazvao buru podsmjeha na Twitteru.

  • Svijet

  • 30. Jan. 2020  

  • 0

Arapski mediji podsećaju da je Al-Aqsa jedno od najspornijih svetilišta u izraelsko-palestinskom sukobu, a nalazi se u srcu jerusalimskog Starog grada i smatra se trećom po značaju u Islamu.

Džamija je na Brdu hrama - kako to mjesto zovu Jevreji jer su tamo nekada bili drevni jevrejski hramovi, a muslimani ga zovu Uzvišeno utočište (Haram esh-Sharif).

Trump je u utorak u Bijeloj kući svečano proglasio da će Izrael, u saradnji s jordanskim kraljem Abadulahom, "osigurati da status quo Brda hrama bude očuvan" na osnovu mirovnog plana koji garantuje da se "svi muslimani koji žele da ga posjete u miru i mole se u džamiji Al-Aqua, mogu da to čine".

Jedan tviteraš je ispod slike džamije kraj akva parka napisao: "Kada ne možete da odlučite da li da se molite ili da se spustite niz tobogan".

Drugi su postavili pitanje da li bi američki glumac Jason Momoa koji je igrao Aquamana u istoimenom filmu i "Ligi pravde" mogao biti novi imam tog islamskog svetog mjesta.

Neke je ta greška podsjetila na akvarijum i na pop grupu "Aqua" i njen hit "Barbie Girl".

Bilo je i poređenja Trumpove greške i arapske reči Al Aqwa što znači najjači.

Ta riječ - najnoviji Trumpov gaf, proglašena je i za pojam "kombinacije džamije i vodenog parka".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...