NAJBOLJI OD NAJBOLJIH: Dodijeljene BAFTA nagrade, veliki favoriti za nagradu Oscar pomeli konkurenciju…

Historijski film 1917, dobio je britansku nagradu BAFTA za najbolji film i najbolju režiju

  • Kultura

  • 03. Feb. 2020  03. Feb. 2020

  • 0

Historijski film 1917, dobio je britansku nagradu BAFTA za najbolji film i najbolju režiju, a među glumcima u nedjelju navečer na 73. po redu svečanosti britanskim filmskim nagradama ovjenčani su Rene Zellweger i Joaquin Phoenix.

Film 1917 koji prati put britanskih vojnika u Prvom svjetskom ratu osvojio je BAFTA-u za najbolji film, a režiser Sam Mendes za najbolju režiju.

Priča o Prvom svjetskom ratu već je osvojila dvije nagrade Golden Globes i nominirana je za Oskare, prenosi Hina.

Režiser Sam Mendes tako je pobijedio u jakoj konkurenciji Martina Scorsesea za film Irac (The Irishman, Todda Philippsa koji je bio nominiran za film Joker, Quentina Tarantina koji se natjecao filmom Bilo jednom u Hollywoodu (Once Upon a Time... in Hollywood) te  Bong Joon-Hoa koji je bio nominiran filmom Parazit.

Najbolja glumica

Američka glumica Renee Zellweger dobila je nagradu BAFTA za najbolju glumicu za svoju interpretaciju legendarne holivudske zvijezde Judy Garland u biografskom filmu Judy.

Za tu ulogu je Zellweger (50), već osvojila nominaciju za Oskar i ubrala je svoj  Golden Globe. Za BAFTA-u su se natjecale i Jessie Buckley u filmu Divlja ruža (Wild Rose), Scarlett Johansson (Priča o braku (Marriage Story), Saoirse Ronan (Kćeri doktora Marcha) te Charlize Theron (Skandal).

Američki glumac Joaquin Phoenix osvojio je BAFTA-u za najboljeg glumca za svoju interpretaciju u filmu Joker. Taj 45-godišnji američki glumac također će se natjecati za Oskara u ulozi Jokera, a osvajanjem BAFTA-e pomeo je konkurenciju: Leonarda Di Caprija u ulozi (Once Upon a Time... In Hollywood), Adama Drivera (Marriage Story), Jonathana Prycea (Dvojica Papa) i Tarona Egertona (Rocketman).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...