KURTI UDARA VUČIĆA TAMO GDJE NAJVIŠE BOLI: Šta se krije iza najava novog premijera Kosova, OVO JE OSVETA…

Kosovo je u ponedjeljak konačno dobilo vladu. Za novi je kabinet glasalo 66 zastupnika uz 10 suzdržanih (Srpska lista)

  • Regija

  • 04. Feb. 2020  04. Feb. 2020

  • 3

U nedjelju su sporazum potpisali Albin Kurti, predsjednik stranke Vetevendosje (Samoopredjeljenje) i Isa Mustafa, čelnik Demokratske partije Kosova (LDK) čime je prekinuta politička blokada koja je trajala mjesecima. Neposredno prije konačnog dogovora u Prištini je bio prvo Richard Grenell, posebni izaslanik američkog predsjednika Donalda Trumpa, a zatim i Josep Borrell, visoki predstavnik EU.

Posebnu je ulogu u cijeloj priča odigrala Srpska lista koja tvrdi da predstavlja srpske interese na Kosovu. Iako to nije točno jer je riječ o političkoj grupaciji koja pokriva samo Srbe sa sjevera Kosova i ima snažnu podršku Beograda. Srpska lista je osvojila svih deset mjesta rezerviranih za Srbe u kosovskom parlamentu.

U nedjelju su se predstavnici Liste susreli s Anom Brnabić, srpskom premijerkom i Markom Đurićem, predstojnikom Ureda za Kosovo i Metohiju srpske vlade. Premijerka Brnabić je tada najavila da Srpska lista neće podržati kosovsku vladu, ali nije bilo rečeno da će preuzeti sve funkcije koje joj pripadaju.

Tako će ministar za zajednice i povratak ostati Dalibor Jevtić, a ministar za bit će Ivan Milojević.

Stav Beograda je sve teže i teže definirati. Ana Brnabić je u nedjelju rekla da pregovori s Prištinom ne dolaze u obzir dok se ne ukinu tarife na srpsku robu od 100%, da bi onda u ponedjeljak, kako prenosi Blic, rekla: “Spremna sam na razgovore sa svima da bih unaprijedila položaj Srba na Kosovu i Metohiji ili bilo gdje drugde, uključujući i Kurtija”.

No, čini se da sve to neće ići tako lako. Albin Kurti je, predstavljajući program svoje vlade, poručio da će od Beograda “tražiti odgovornost za počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete”. Najavio je da će podnijeti tužbu protiv Srbije zbog genocida, uvesti potpuni politički, ekonomski i trgovinski reciprocitet i formirati institut za ratne zločine i genocid.

Rekao je da je spreman za dijalog s Beogradom, ali, istaknuo je, uz širi politički konsenzus.

Kurti je najavio je uvođenje “obaveznog služenja vojnog roka” u roku od tri mjeseca i donošenje zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine.

Inače, i predsjednik Kosova Hashim Thaci pozdravio je izbor nove Vlade Kosova i čestitao novom vladinom kabinetu.

Thaci je poručio da nova Vlada treba da što brže počne raditi na ispunjenju obećanja datim građanima.

"Pozdravljam glasanje zastupnika Skupštine Kosova za stvaranje nove Vlade. Čestitajući novom kabinetu vlade, pozivam ih da počnu da rade na ispunjenju obećanja građanima u što kraćem roku, nadoknađujući izgubljene dane i nastavljajući institucionalnu posvećenost poboljšanju života naših građana", naveo je Thaci na Twitteru.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...