POTPUNI RASPAD SISTEMA: Ove firme su u crno zavile Republiku Srpsku, oštetili su budžet za milionske iznose, ali ni to nije najgora vijest...

Utaja poreza i doprinosa, zloupotreba službenog položaja i zaključivanje štetnih ugovora najčešća su krivična djela zbog kojih je Poreska uprava RS-a tokom prošle godine nadležnim tužilaštvima dostavila 27 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet Srpske za 3,3 miliona KM

  • Ekonomija

  • 04. Feb. 2020  

  • 0

U Poreskoj upravi RS-a navode da je tokom 2019. godine nadležnim tužilaštvima u Republici Srpskoj najviše izvještaja, čak njih 18, podneseno zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u 15 preduzeća i tri fizička lica utajili 1,85 miliona KM.

- Za ta krivično djelo izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima “Goinfo” Banjaluka, “Euro K 2007” Banjaluka, Rukometni klub veterana Prijedor, “Agrocom VD” Srbac, “Klub Aparthotel Vučko” Pale,  “Shop&Go” Bijeljina, “Boden Agrar JS Sema” Banjaluka, “Mald” Gradiška, zatim „Masa” Banjaluka, “Happy planet” Laktaši, “Drvo eksport” Teslić, “Agrotruck” Srbac, “Drvo-impeks” Bijeljina, “K-uni plus” Bijeljina i “Dionis komerc” Banjaluka - naveli su u Poreskoj upravi RS.

Dodali su da su dva izvještaja podnijeli i protiv odgovornih u preduzećima “Malpreh” Banjaluka i “HA-grad” Teslić zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja, čime je pričinjena šteta po budžet u iznosu od 41.798 KM.

- Zbog sumnje u nepravilno izdvajanje sredstava dva izvještaja su podnesena i protiv odgovornih u preduzeću “Dva javora” Pale i u Komunalnom preduzeću “Cvrcka” Kneževo, čime je pričinjena šteta u iznosu od pola miliona KM. Takođe, nadležnima je podnijet i izvještaj zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u banjalučkom preduzeću “Put” počinilo djelo falsifikovanje ili uništavanje poslovnih knjiga - kazali su u Poreskoj upravi RS-a.

Lani je podnesen i izvještaj protiv odgovornog lica u “Handdž pet” Banjaluka, zbog sumnje u postojanje krivičnog djela zaključenje štetnog ugovora, čime je pričinjena šteta od 53.792 KM. Po jedan izvještaj lani je podnesen i zbog krivičnog djela povrede prava radnika protiv odgovornog lica u preduzeću “Saničani” Prijedor čime je budžet oštećen za 178.472 KM, kao i protiv odgovornog lica u “Metal” Banjaluka, zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, čime je budžet RS oštećen za 650.783 KM.

U Poreskoj upravi RS-a kažu da su lani nadležnim tužilaštvima podnijeli više izvještaja nego godinu ranije, kao i da je iznos utvrđene štete veći nego u 2018. godini, te da ti podaci svjedoče da je nastavljen intenzivan rad istražilaca Poreske uprave sa ciljem razotkrivanja krivičnih djela.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...