GRAĐANI ŠIROM BiH NE ZNAJU ŠTA UDIŠU: Nijedna mjerna stanica u BiH ne mjeri kancerogene čestice, brojni uređaji ne rade

Zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini problem je sa kojim će se naša država teško izboriti, ali čini se da ni ne želi.

  • Vijesti

  • 04. Feb. 2020  

  • 0

Zagađenje zraka u Bosni i Hercegovini problem je sa kojim će se naša država teško izboriti, ali čini se da ni ne želi, jer neefikasnost, nerad i nesposobnost u borbi sa gorućim problemom pokazuju revizorski izvještaji  Ureda za reviziju institucija u FBiH o temi „Aktivnosti nadležnih institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine na smanjenju zagađenosti zraka” za period između 2016. i 2018. godine.

Revizijom je, naime, utvrđeno da u pet kantona – HNK, PK, USK, HBK, ZHK – nije uspostavljen kontinuirani niti povremeni monitoring kvaliteta zraka, tako da podaci o kvalitetu zraka nisu dostupni stanovništvu u ovim područjima.

Potvrdio je to za Slobodnu Bosnu i Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” navodeći kako je zakonom definirano koliko bi mjernih stanica trebalo biti po glavi stanovnika.

“HNK ima mjernu stanicu u krugu Univerziteta, ali nijedan podatak do sada nije javno objelodanjen. SBK ima mjernu stanicu samo u Jajcu, dok Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton imaju na više mjesta – u Lukavcu, Tuzli i evo u Živinicama koji je proradio nedavno nakon što dvije godine nije radio”, rekao nam je Podić navodeći kako ljudi u pojedinim gradovima, poput Travnika, ni ne znaju šta udišu.

Najveći problem ljudima predstavljaju lebdeće čestice prouzrokovane loženjem i saobraćajem.

Podić smatra da bi bilo dobro kada bi mjerne stanice mjerile i PM 2,5 čestice koje su opasnije po zdravlje stanovništva, te je opomenuo kako nijedna mjerna stanica u BiH ne mjeri ni prisustvo benzila ili benzyl pirena, upozoravajući kako bi prisustvo ovih kancerogenih čestica vjerovatno bilo povećano u Zenici ili Lukavcu kada bi postojale mjerne jedinice.

On također upozorava kako se jedva održavaju i postojeće mjerne stanice, te kako samo mjerna stanica u centru Zenice prikazuje u potpunosti validne podatke.

“Stanica Ilidža ne radi od decembra prošle godine kada se je pokazalo da je taj dio grada bio najzagađeniji”, rekao je Podić dodajući kako je u proteklom periodu Sarajevo bilo na putu da premaši rekord Pekinga kao najzagađeniji zrak na svijetu.

Kako je pojasnio za Slobodnu Bosnu, članovi Udruženja “Eko akcija” pokušavali su pomagati u rješavanju ovog problema sa nadležnima, imali su i sastanak sa federalnom ministricom za okoliš Editom Đapo da pokušaju sniziti prag uzbune, no kako je rekao, iz ministarstva su poručili da neće ništa raditi do isteka mandata.

“Ovo pitanje se ne može riješiti preko noći, ali je problem što se na njegovom rješavanju već dugo ništa ne radi. Mi smo procijenili da bi za rješavanje dijela problema trebalo samo oko 4 posto budžeta Kantona Sarajevo, nekih četrdesetak miliona, no nismo naišli na zainteresiranost Vlade”, rekao nam je Podić ističući kako ćemo znati da nadležni žele riješiti ovaj aktuelni problem ukoliko dobijemo zasebno ministarstvo za okoliš.

Podić je upozorio i kako se nastavlja i planira gradnja visokih objekata u Sarajevu što je istaknuto kao jedan od problema sa zagađenjem zraka, navodeći kako je još uvijek na snazi stari urbanistički plan po kojem se ne preporučuje visoka gradnja.

“Svaka gradnja visokih zgrada od tada do danas predstavlja kršenje zakona”, rekao je Anes Podić iz Udruženja “Eko akcija” za Slobodnu Bosnu aludirajući time na to da do sada nije bilo nikakvih sankcija na kršitelje zakona.

S. H.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...