I PUTIN JE OD NJIH DIGAO RUKE: Totalni kolaps ruskog izvoza na tržište Bosne i Hercegovine…

Tokom 2019. godine došlo je do potpunog kraha uvoza iz Ruske Federacije u Bosnu i Hercegovinu

  • Ekonomija

  • 05. Feb. 2020  

  • 2

Ukupan uvoz iz Rusije u BiH lani je iznosio svega 195 miliona KM, a prema podacima koje je prikupila Vanjskotrgovinska komora.

To je drastičan pad u odnosu na 750 miliona KM, koliko je uvoz iznosio godinu ranije.

Najveći pad je zabilježen kod mineralnih goriva, mineralnih ulja i njihovih proizvoda. U 2018. uzvoz tih proizvoda je bio 716 miliona, što znači da je pokrivao gotovo cijeli iznos uvoza iz Rusije u BiH. Lani je ovih proizvoda uvezeno za svega 168 miliona KM.

Podsjećamo, Rafinerija nafte Bosanski Brod ne radi od početka prošle godine zbog navodnog remonta.

U međuvremenu, pojavile su se špekulacije da ovo postrojenje više neće raditi kao rafinerija nafte, već kao gasni terminal. U brodskoj rafineriji u toku su masovni otkazi, a slična situacija je i u Rafineriji ulja Modriča koja je dio iste ruske grupacije.

(SB / Biznisinfo)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...