JEDAN PUCANJ - JEDAN POGODAK: Američka vojska testira snajper koji ne može promašiti, iza svega stoji…

Na sajmu SHOT Show 2020 u Las Vegasu izraelska je kompanija Smart Shooter, koja inače razvija vojnu tehnologiju, predstavila pametni nišan SMASH

  • HiTec

  • 06. Feb. 2020  

  • 0

Ova inovacija može se montirati na više tipova snajperskih pušaka a funkcionira kao optički teleskopski ciljnik, ali koji može kontrolirati i obarač puške.

Kako bi ga se uspješno koristilo, strijelac gleda kroz optiku SMASH-a, a kada nacilja metu pritišće poseban gumb na ovom sustavu. Ciljnik tada "zaključava" metu koju prati putem ugrađenog elektroničkog sustava, a kada strijelac povuče obarač elektronika preuzima kontrolu. U slučaju da se meta pomakne s nišana do pucnja neće doći, a sustav će automatski opaliti kada se meta ponovno pojavi na "križiću".

Ovakvo rješenje manje je uočljivo od standardnog laserskog nišana, a trebalo bi biti i preciznije, te omogućiti 100%-tnu efikasnost snajperista. Trening za korištenje sustava traje tek pet minuta, navode Izraelci, čija vojska ovaj sustav testira već gotovo godinu dana.

Američka vojska dobila je SMASH na testiranje, a ako pokusno razdoblje pokaže da je ova tehnologija korisna mogla bi se naći kao dio standardne opreme kod nove generacije pušaka. Next-Generation Squad Weapon trebao bi biti napredni novi oblik pješačkog oružja kalibra 6,8 mm koji će u budućnosti zamijeniti karabin M4 i laganu automatsku pušku M249. Na njemu bi se, kada se oko 2023. godine pojavi u upotrebi, mogao naći i ovaj sustav nišana koji eliminira promašaje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...