ŠAROVIĆU JE PUNA KAPA DODIKA I PRELETAČA: „Profilu Miće Mićića apsolutno nije mjesto u SNSD-u, Obren Petrović je sasvim drugi karakter…“

Predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović kaže da SDS nije ispunio normu iz Poslovnika, a Mirko Šarović, lider SDS-a, za Oslobođenje i O kanal komentariše Dodikovu igru vezanu za članstvo naše zemlje u Alijansi

  • Politika

  • 07. Feb. 2020  

  • 0

– On upravlja procesima i to je dirigovana igra. NSRS je prije mjesec i po raspravljao o Programu reformi BiH i mislim da je tada odgovorio u drugim okolnostima, nakon diskusije predsjednika SNSD-a, koji je jasno tvrdio da je on taj koji je spriječio da BiH ide ka NATO-u i da nema govora o ANP-u, da je Srpska čvrsta u vojnoj neutralnosti, kao i da nema NATO-granice na Drini. Sada vidimo da je to najobičnija laž, iluzija i obmana i NSRS-a i javnosti, ne samo u RS-u nego u cijeloj BiH, kaže Šarović.

Dodaje kako je saopštenje iz Bruxellesa jasno, da je BiH u MAP-u i da je Program reformi taj koji je aktivirao MAP.

– Jasno je da se BiH nalazi u statusu kao Sjeverna Makedonija, koja je praktično primljena u NATO. Više nijedna institucija u BiH ne odlučuje o članstvu. Odlučuje samo Skupština NATO-a. Onog trenutka kada nas pozovu, BiH će biti na dnevnom redu i reći će da smo zreli ili da nismo zreli, pozivamo vas da budete ne znam koja po redu članica NATO-a, ističe Šarović.

Danima se spekulira, a i Milorad Dodik je za Oslobođenje poručio kako nije isključeno da će neki zastupnici u NSRS iz SDS-a istupiti iz Vaše stranke, nastaviti rad kao nezavisni zastupnici ili preći u stranke koje su dio aktuelne većine u RS-u. Smatrate li da je to moguće?

Neobično je, dirljivo čak, što se Milorad Dodik brine o SDS-u i poslanicima te stranke. To bih možda okarakterisao i drugačije da se ne radi o poznatom kradljivcu volje birača u RS-u. Više od 15 posto onih koji ga podržavaju su ili kupljeni ili preletači. Mislim da je to dio njegove taktike, a to radi čak i s onima koji su mu sada saveznici u vladajućoj koaliciji. On, inače, SDS dijeli na “dobri” i “loši”.

“Dobri” je onaj koji se podanički ponaša prema njemu, a “loši” onaj koji mu se suprotstavlja. Njegova politika, po nama, nije dobra za RS, čak bih rekao da je samoubilačka, što se osjeti na svim poljima. On u suštini prebacuje priču i izbjegava da govori o onome što je u RS-u okarakterisano kao izdaja, a to je da je od ogorčenog protivnika NATO-a postao neko ko je RS i BiH odlukom približio punopravnom članstvu. To je trenutno najvažnija činjenica.

Vjerujete da neće biti prelazaka, odnosno napuštanja SDS-a?

– Teško. Naša politika je da je s nama onaj ko dijeli našu politiku. Onaj ko misli da je bolje u drugoj stranci, uvijek ima izbor. To je bolje prihvatiti, nego biti unutar SDS-a, a glavom u nekoj drugoj političkoj opciji.

Spekulira se da bi to mogli biti kadrovi SDS-a iz Bijeljine, s obzirom na vrlo otvorene razgovore koje je Dodik imao s gradonačelnikom Mićom Mićićem.

– Ne vjerujem. Mićić je jedan od najstarijih članova SDS-a, s kojim je ostvario toliko pobjeda i mislim da bi mu to bio veliki korak unazad, da ode u SNSD. Uostalom, njegovom profilu i profilu Gradskog odbora koji vodi i koji je bastion SDS-a apsolutno nije mjesto u SNSD-u. On svoje mjesto, ali zajedno s nama, treba da traži u SDS-u, da se borimo protiv Milorada Dodika i njegove politike.

Nije bilo ni Obrenu Petroviću…

– Obren Petrović je nešto sasvim drugo. Sasvim drugi karakter.

Dijelom ste se i dotakli odgovora na sljedeće pitanje. Šta vidite kao uzrok, možemo slobodno reći, raspadanja stranaka u RS-u? Dešava se to u DNS-u, u zadnje vrijeme i u SP-u.

– To je pokazatelj da oni koji su zdušno podržavali SNSD nisu pošteđeni. Svako onaj ko digne glavu i ko ojača, protivnik je Dodiku. On njih disciplinuje i daje im dio javnih resursa kao nagradu za službu. Dodik tako želi da se instalira kao jedini gospodar u RS. To već pomalo liči na totalitarni režim i RS u jednoj mjeri i jeste u takvoj fazi. Čim prije se oslobodimo ove nazadne i naopake vlasti jednog čovjeka, tim bolje za cijelo naše društvo koje je u lošoj i ekonomskoj i političkoj situaciji, kazao je Šarović za Oslobođenje i Kanal O.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...