ŠEST GODINA OD MASOVNIH PROTESTA: Četiri premijera podnijela ostavke, SDA zatražila smjenu Radončića...

Protesti su izvojevali ostavke premijera Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona

  • Jeste li znali

  • 07. Feb. 2020  07. Feb. 2020

  • 1

Prije šest godina u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, te nekoliko drugih bh. gradova na ulice su izašli nezadovoljni građani.

Okupljanja su tokom dana postajala sve brojnija, a došlo je i do sukoba s policijom i eskalacije u kojoj su zapaljene zgrade kantonalnih vlada, općina, institucija, a u Sarajevu i zgrada Predsjedništva BiH. 

U sukobima s policijom bio je veliki broj povrijeđenih građana, ali i policajaca. 

Pojačane policijske snage u popodnevnim satima ugušile su demonstrante, a određeni broj nasilnih demonstranata je uhapšen. Nakon izvjesnog vremena zbog paljenja zgrade Predsjedništva BiH osuđeni su Salem Hatibović i Nihad Trnka. 

Građani su tražili ostavke kantonalnih premijera, socijalnu pravdu, a nastavili su se okupljati i danima poslije na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici. 

Iskra protesta krenula je 4. i 5. februara iz Tuzle gdje su oštećeni radnici nekoliko firmi tražili rješavanje njihove sudbine. Već 7. februara u Tuzli su na ulice izašle hiljade građana. Građani su uspjeli probiti policijsku blokadu i zapaljena je zgrada Vlade TK. Protesti su se prelili i u druge gradove. 

Osim institucija, u Mostaru su 7. februara zapaljene prostorije HDZ BiH i SDA.

Protesti su izvojevali ostavke premijera Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona. 

Zbog februarskih protesta 2014. godine SDA je zatražila smjenu tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića koji je i smijenjen 13. marta glasovima poslanika SDA, SDP BiH, SNSD-a, PDP-a i SDS-a. 

Tražila se i odgovornost tadašnjeg direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Gorana Zubca jer je odbio poslati SIPA-inu Specijalnu jedinicu kako bi se zaštitila zgrada Predsjedništva BiH. Zubac je smijenjen u avgustu 2015. godine. 

Sud BiH osudio ga je na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, a nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu kojom je Zubac proglašen krivim zbog krivičnog djela nesavjesnog rada u službi.

(NAP)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...