"HUZUR" ODUŠEVIO MOSTARCE: Sjajne reakcije publike na premijeri predstave autorice Martine Mlinarević…

Predstava "Huzur" autorice Martine Mlinarević, u režiji Alme Lapajne, koja govori o borbi mlade žene s opakom bolešću, a koja je premijerno odigrana u petak na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Mostaru, izazvala je sjajne reakcije kod publike koja je dugotrajnim aplauzom nagradila fenomenalnu glumačku igru

  • Kultura

  • 08. Feb. 2020  

  • 0

-Ovo je jedna od onih predstava koje se rade iz ljubavi i iz potrebe da se ispriča priča, i upravo u tome leži njen potencijal. Drago mi je da smo dobili predstavu koja u umjetničkom, estetskom i sadržajnom smislu čini veliki iskorak naprijed u našem repertoaru. Također, za pozorišni život grada Mostar prava je sreća dobiti redateljicu kakva je Alma Lapajne i ne dvojim da je njezina estetika pravo bogatstvo ali i osvježenje u kulturnom životu grada- istaknuo je nakon odigrane predstave direktor Narodnog pozorišta u Mostaru Almir Mujkanović.

"Huzur" donosi priču o borbi, suočavanju s najtežim ljudskim strahovima, o slobodi i odgovornosti. Tema je kompleksna, univerzalna i vječna, a sva pitanja koja se prožimaju kroz predstavu zapravo čovjek sam sebi postavlja kroz proces gradnje civilizacije, priopćeno je iz Narodnog pozorišta u Mostaru.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Fatima Kazazić Obad, Emir Spahić, Šerif Aljić, Goran Lozo, Vedran Vilogorac, Jasmin Krpo, Amela Kreso i Emir Sejfić. Dramatizaciju predstave potpisuje Adnan Lugonić, scenografiju Tomaž Marolt i Alma Lapajne, kostimografiju Alma Lapajne, a glazbu Rambo Amadeus.

 -Mislim da se radi o jednoj od tema koja je jako važna za naše društvo. Sticajem okolnosti radim s kolegicom koja je prošla istu stvar i znam koliko je važno, kako zbog prevencije te općenito zbog ljudi koji prolaze kroz to, da postoje ovakve stvari tj. umjetnici koji približavaju jednu objektivno veliku dramu ljudima – kazao je direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković, dodajući kako mu je drago što je Narodno pozorište iz Mostara mjesto koje se bavi jednom ovako važnom temom.

Odvjetnik i književnik Josip Muselimović kazao je kako je ansambl iz teksta izvukao maksimalno što se moglo izvući.

-Apsolutno aktualna tema i vrlo dobro je da je ona upriličena. Preporučujem svakome da je pogleda, jer ćemo sasvim sigurno nakon ove predstave, svako od nas, malo početi razmišljati o onome što bi se moglo dogoditi sutra nama ili nekome od nas ko nam je najbliži i najdraži. Sve čestitke ansamblu Narodnog pozorišta na upriličenju ovoga komada i poželjet ću im da dugo traje na daskama- poručio je Muselimović.

Predstavi su prisustvovale i članice udruženja "Novi pogled" iz Mostara. Predsjednica navedenog udruženja Maja Memić kazala je da je predstava izuzetna, te da ima jako snažnu poruku.

-Predstava je sigurno ostavila na sve upečatljiv dojam, pogotovo na zdrave žene. Mi, ipak, koji imamo tu dijagnozu karcinom dojke znamo što je Martina proživljavala i kako je sve to podnijela, samo saznanje i suočavanje u vrlo kratkom vremenu s vraćanjem bolesti. Ali sigurna sam da je itekako dobra poruka za zdrave žene da obave redovne mamografske i ultrazvučne preglede. Rak dojke može pogoditi svaku ženu, nitko od nas ne bira kad će se razboljeti. Nažalost, nijedna žena ovu bolest ne može izbjeći, ali ono što može da učini jeste da prevenira i na vrijeme da se javi. To je sigurno jako dobra poruka večerašnje predstave. A bolest i kako se nositi s bolešću to ipak najbolje znaju žene koje imaju karcinom dojke- zaključila je Memić.

Prva repriza predstave "Huzur" održat će se u subotu, 8. veljače, a nakon toga 14. i 21. veljače.

Cijena ulaznice za premijeru iznosi 10 maraka, za reprize 10 maraka s popustom za učenike, studente i umirovljenike 5 maraka, navodi se u priopćenju. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...