VUČIĆU OPET NEĆE BITI DOBRO: Američki stručnjak Steven Winberg otkrio nove planove za Crnu Goru…

Sjedinjene Države su najveći proizvođač prirodnog gasa i trenutno ga izvoze u 40 zemalja. Godišnje proizvedu stotinu milijardi metara kubnih

  • Regija

  • 10. Feb. 2020  

  • 7

Američki podsekretar za fosilna goriva Steven Winberg smatra da bi Crna Gora mogla da postane energetsko čvorište za distribuciju prirodnog gasa iz Sjedinjenih Američkih Država.

Winberg za TVCG ističe da, osim što donosi ekonomski benefit, prirodni gas je i ekološki prihvatljivije gorivo.

Prirodni gas uz ugalj jedini je primarni oblik energije koji se može direktno koristiti. Zato i raste njegova upotreba u domaćinstvima, saobraćaju, tehnološkim procesima, za proizvodnju toplotne i električne energije, ali i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Mogućnost da ga koristi ima i Crna Gora. Prednost je, smatra američki podsekretar za fosilna goriva Steven Winberg, položaj te zemlje na Jadranu i barska luka.

"Ta luka ima idealnu poziciju da prihvata tečni gas i predstavljala bi čvorište odakle bi tečni gas transportovali u druge zemlje, to je luka duboke vode i može da prihvati brodove koji dolaze iz Sjedinjenih Država. Postavili bi takozvane virtuelne cjevovode, odnosno umjesto da gradimo cjevovode mi koristimo kontejnere u kojima se skladišti tečni gas. Nakon dopremanja brodom prebacujemo kontejnere u kamione ili na voz i prevozimo ih gdje je potrebno. Možda ćemo vremenom i graditi cjevovode", smatra Winberg.

Sjedinjene Države su najveći proizvođač prirodnog gasa i trenutno ga izvoze u 40 zemalja. Godišnje proizvedu stotinu milijardi metara kubnih.

"Narednih nekoliko godina imat ćemo 164 milijarde metara kubnih, potom autorizovali smo gotovo 400 milijardi metara kubnih što je potencijal za četvorostruki rast u narednih 5-6 godina. Mnogo je mogućnosti za naše evropske saveznike da iskoriste prirodni gas, da imaju raznovrsniju ponudu energije i smanje upotrebu dizel goriva", kazao je Winberg, prenosi RTCG.

Koliko bi prirodnog gasa Sjedinjene države dopremale u Crnu Goru zavisilo bi od potražnje tržišta, na kojem je u ovom regionu, trenutno prisutna Rusija, pa bi to uticalo na konkurentnost. I ne samo to: "Kad god imate novi izvor energije, to stvara energetsku sigurnost, stabilnost i bezbjednost", kazao je.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...