KO BI REKAO: Namirnice koje svakodnevno konzumirate, a mogu biti štetnije od cigareta

Neuravnotežena prehrana danas ubija više ljudi nego pušenje. Znanstvenici su otkrili da nedostatak važnih nutrijenata može naštetiti vašem zdravlju. No ipak, neka jela koja koristimo u našoj prehrani zbog takozvanih kvalitetnih sastojaka, mogu biti štetni za naše tijelo. Među njima su i sokovi od svježeg voća koji mogu izgledati zdravo u usporedbi s ostalim gaziranim pićima, ali vas također mogu dovesti korak bliže dijabetesu...

  • Jeste li znali

  • 10. Feb. 2020  10. Feb. 2020

  • 0

1. Voćni sokovi

Voće se smatra bitnim nutrijentom i svježe cijeđeni sokovi izgledaju kao jednostavan način da ih uvrstite u svakodnevnu prehranu. Međutim, u tekućem obliku voće gubi većinu svojih zdravih elemenata poput vlakana, koji imaju važnu ulogu u prevenciji dijabetesa. Isto tako, nekontrolirana konzumacija voćnih sokova može uzrokovati zdravstvene probleme zbog količine šećera koje sadrže. Ustvari, neki od njih imaju istu količinu šećera kao cijela limenka Coca Cole. Preporučuje se pojesti cijelu voćku umjesto da pijete sok. Jedna voćka može biti dovoljna da vas zasiti i utaži želju za nečim slatkim dok za spraviti čašu soka obično trebate nekoliko voćki istovremeno.

2. Energetske pločice

Iako bogate nutrijentima, neke energetske pločice također su bogate šećerom. Prema nutritivnim podacima, većina popularnih energetskih pločica sadrži od 15 do 30 grama šećera po pločici. S druge strane, ako ih pažljivo birate, energetske pločice su odličan način kako da utažite glad i izbjegnete prejedanje s obzirom na to da sadrže mnoge bitne nutrijente. Savršena energetska pločica trebala bi sadržavati barem tri grama vlakana, pet grama proteina i manje od 10 grama šećera.

3. Sushi

Sushi sam po sebi nije štetan. Ipak, različiti sastojci i aditivi u sušiju mogu biti glavni problem. Puno sushija danas sadrži majonezu, kremaste sireve, umake i ostale kontroverzne sastojke koji povećavaju nutritivnu vrijednos sushija i čine set sushija kalorijskim unosom potrebnim za cijeli dan. Kako biste izbjegli probleme s težinom, odlučite se za jednostavan sushi s lososom ili pojedite sashimi.

4. Riba iz uzgoja

Ovaj problem se također tiče i sushija. Divlja riba je bogat izvor zdravih Omega 3 kiselina, koje mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti i srčanog udara. Ali udio tih kiselina ovisi o tome što riba jede. Nažalost, riba koju kupujemo u supermarketima najčešće ne dolazi iz mora i oceana, već je uzgojena. Stoga, ne samo da joj manjka zdravih nutrijenata, već sadrži i različite adtivie koje uzgajivači koriste kako bi riba brže rasla.

5. Proizvodi bez masnoća

Proteklih desetljeće dijete koje ne uključuje masnoće doživjele su pravi procvat - sve dok nutricionisti nisu shvatili da se zdrave masnoće često zamjenjuju prerađenim šećerom kako bi se zadržao stvarni okus proizvoda. Tako umjesto zdravog obroka u sebe unosite šećernu bombu. Stručnjaci savjetuju namirnice bogate proteinima i zdravim masnoćama, poput svježeg sira ili grčkog jogurta.

6. Žitarice (Pahuljice)

Oduvijek su se smatrale jednostavnim rješenjem za zdravi doručak. Ipak, neće sve vrste pahuljica osigurati istu količinu hranjivih tvari. Većina ih se sastoji od prerađenih žitarica, a preradom gube veliku količinu vlakana. Količinu šećera, koja se stavlja kako bi bile ukusnije i privlačnije djeci, nije potrebno ni spominjati.

Prevelik unos šećera može dovesti do dijabetesa, srčanih bolesti i pretilosti. Umjesto pahuljica, prepuručuje se zobena kaša ili alternative s cjelovitim žitaricama, koje sadrže dovoljno vlakna kako bi se osjećali sito.

7. Bijeli kruh

Još jedan proizvod koji obiluje prerađenim žitaricama, a ne sadži vlakna i hranjive tvari. Unos vlakana doprinosi zdravoj težini i normalnom krvnom tlaku, a osim toga, smanjenje rizik od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Birajte kruh s cjelovitim žitaricama. Studije pokazuju da dnevna konzumacija cjelovitih žitarica smanjuje rizik od navedenih bolesti.

8. Soja

Soja može biti jednako štetna za zdravlje kao što je za ekologiju. Za sojine usjeve kažu da su jedna od najštetnijih monokultura jer crpe hranjive tvari iz tla i stavljaju ga devastiranim. Osim toga, većina plodova soje je genetski modificirana. Biljka sadrži i veliku količinu sojinih izoflavona, biljnog ekstragona, što može poremetiti menstrualni ciklus. Unos soje povezan je i s povećanim radom hormona štitnjače, što može dovesti do iznenadnog gubitka kilograma, znojenja i naticanja vrata, piše Brightside.

(N1)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...