NEVJEROVATNO; 500 GODINA SKRIVALA VELIKU MISTERIJU: Ispod Da Vincijeve slike otkriven crtež Isusa Hrista (FOTO)

Ispod čuvene slike Leonardo da Vincija “Bogorodica među stijenama”, uz pomoć napredne tehnologije otkriven je crtež Isusa Hrista.

  • Jeste li znali

  • 10. Feb. 2020  10. Feb. 2020

  • 1

Za otkrivanje su korišćeni skeneri visoke tehnologije, koji su uspjeli da otkriju skrivene crteže ispod čuvene slike. Otkrivanje ovakvih skrivenih crteža postalo je moguće tek nedavno, zahvaljujući naprednoj tehnologiji skeniranja, prenosi britanski The Sun.

Prošle godine, uz pomoć infracrvenog svjetla, otkrivena je druga skica Bogorodice. Koristeći napredni oblik rendgenskog snimanja, sada je pronađena nova skica – na njoj je anđeo koji drži bebu koja predstavlja Hrista.

 – Bilo je to kao traženje igle u plastu sijena, ali kada smo napokon otkrili krila i glavu… Sjajan osjećaj – rekao je profesor Pier Luigi Dragotti  sa Imperijalnog koledža u Londonu.

Hristos se nalazi u donjem desnom uglu slike, ali ljudskom oku je potpuno nevidljiv. Moguće ga je vidjeti samo zahvaljujući makro-rendgenskoj fluorescenciji. Pomoću nje se aktiviraju hemijski elementi unutar boja, koji omogućavaju uočavanje.

U ovom slučaju, otkriveno je dovoljno cinka – što znači da se cink sigurno koristio za izradu crteža. Kombinovanjem sistema za skeniranje sa računarsko-obučenim modelima, otkriven je Da Vincijev Hristos, koji nikada prije nije viđen.

– Prije otkrića, dobijali smo vrlo slabe signale od cinka unutar slike zbog preklapanja sa drugim elementima, ali algoritam nam je dao više povjerenja u signale koji se odnose na podvlačenje – rekla je dr Catherine Higgitt iz Nacionalne galerije u Londonu.

Tokom svoje karijere, Da Vinci je dva puta slikao “Bogorodicu među stijenama”. Obje imaju skoro identične kompozicije, ali ovog puta skenirana je druga verzija slike. Naslikana je uljem i visoka je skoro dva metra.

Slike prikazuju Bogorodicu i Hrista dok je bio dijete pored novorođenčeta Јovana Krstitelja. Stručnjaci vjeruju da je naslikana prije 1508. godine, a velika restauracija obavljena je u periodu između 2008. i 2010. godine.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...