HASTOR NADOMAK POSTAVLJENOG CILJA: ASA banka prerasta u najveću banku s domaćim kapitalom u BiH!

ASA banka d.d. Sarajevo, u vlasništvu poduzetnika Nijaza Hastora, pokrenula je aktivnosti za pripajanje Vakufske čiji je većinski paket dionica (73 posto) nedavno kupila na berzi za oko 17 miliona KM.

  • Ekonomija

  • 11. Feb. 2020  11. Feb. 2020

  • 1

ASA banka je za 21. februar zakazala Skupštinu dioničara na kojoj planira izabrati nezavisnog revizora koji će dati nezavisno revizorsko mišljenje za namjeravanu statusnu promjenu, te nezavisnog revizora za procjenu omjera zamjene dionica,  izvještava Indikator.ba.

ASA Finance, finansijska divizija ASA grupacije, stekla je nešto više od 73 posto dionica Vakufske banke, nakon što je od društva Badeco Adria kupila većinski paket dionica za 17,2 miliona KM.

Predsjednik Uprave ASA banke Samir Mustafić kazao je nedavno da je plan da se Vakufska banka pripoji ASA Banci do sredine 2020. godine te su pokrenute aktivnosti kako bi bile ispunjene sve zakonske procedure i bio osiguran efikasan proces.

- Na ovaj način ASA Banka nastavlja realizaciju plana koji smo najavili prije više od tri godine tokom spajanja IK Banke i Moje banke, a to je izgradnja najveće domaće banke u FBiH koja će pružati oslonac bosanskohercegovačkoj privredi i stanovništvu, kazao je tom prilikom Mustafić.

Da je postupak spajanja ušao u ozbiljnu fazu potvrđuje i potez Vakufske banke koja je objavila prodaju nekretnina u više gradova u Bosni i Hercegovini.

Osim poslovne zgrade u Ulici Maršala Tita u Sarajevu, na prodaju je ponuđeno više poslovnih prostora u Sarajevu, Gračanici, Mostaru i Tešnju.

Očigledno da je riječ o imovini koja se ne nalazi u planovima spajanja dvije finansijske institucije.

Pripajanjem Vakufske banke, ASA banka će se pridružiti grupi srednje velikih banaka u Bosni i Hercegovini.

Prema podacima od 30. juna 2019. godine, poslovna aktiva ASA banke iznosila je 484,9 miliona KM, a Vakufske banke 295,1 mil KM.

To znači da bi nova banka mogla imati poslovnu aktivu od oko 780 miliona KM, što, primjerice, odgovara veličini Addiko banke a.d. Banja Luka.


Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...