DETALJI AKCIJE "MAGLIĆ": Kako je biznis čuvara i robijaša cvjetao 10 godina; Zatvorenicima obečavali manje kaznu

U akciji “Maglić” koja je sprovedena danas širom Republike Srpske uhapšeno je 12 osoba, među kojima je i zamjenik pomoćnika direktora Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Foča Sreten Matović, potvrđeno je “Glasu Srpske”.

  • Hronika

  • 12. Feb. 2020  12. Feb. 2020

  • 0

Pretreseno je 28 lokacija u Banjoj Luci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Foči, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske saopštili su da ih sumnjiče da su ova krivična djela počinili od 2010. do 2020. godine tako što su zatvorenicima u KPZ Foča omogućili razne nezakonite pogodnosti.

Pronađena je dokumentacija koja dokazuje postojanje ovih krivičnih djela, veća količina novca, oružje, municija, minsko-eksplozivna sredstva i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa ovim krivičnim djelima – poručili su iz MUP-a.

U akciji su učestvovali službenici nadležnih policijskih uprava, Specijalne antiterorističke jedinice i pripadnici Žandarmerije MUP-a Srpske.

Pomoćnik ministra pravde RS Pero Dunjić rekao je da je uhapšeno sedam pripadnika Službe obezbjeđenja KPZ Foča te dva bivša radnika ove ustanove.

Ukoliko krivica uhapšenih bude dokazana, nadamo se da će dobiti najstrože kazne. Želimo da u saradnji sa MUP-om obezbijedimo red, sigurnost i disciplinu u kazneno-popravnim zavodima – kazao je Dunjić.

Izvor ovog portala je kazao da je novac pronađen kod zatvorenika.

– Uhapšeni su za novac zatvorenicima obećavali da će im pomoći da budu pokrenuti novi postupci da bi dobili manje kazne. Takođe, obećavali su im da će ih prebaciti u druge zatvore – kazao je ovaj izvor.

Dodao je da su im za pare u zatvor unosili telefone, pa čak i drogu. Nezvanično saznajemo da je oduzeto oko 40.000 KM koje potiču iz krivičnih djela.

Ovo je opsežna istraga. Dodatni pritisak je na policiji, jer se radi o njihovim kolegama, koji bi trebalo da se bore protiv kriminala, a ne da učestvuju u njemu – kazao je ovaj izvor.

Tužilaštvo

Portparol Okružnog tužilaštva Trebinje Srđan Vukanović kazao je da su pretresi izvršeni pod nadzorom ovog tužilaštva i po naredbama Osnovnog suda u Foči.

Više informacija moći ćemo saopštiti nakon završenih aktivnosti na terenu – kazao je Vukanović.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...