DRUGI NAJVEĆI SVJETSKI PROIZVOĐAČ PIVA KONAČNO OBJAVIO DOBRE REZULTATE, A ONDA JE USLIJEDILO NEŠTO NEOČEKIVANO: Ovo se nije dogodilo punih 15 godina…

U 2020. očekuju još veće prihode zbog rasta prodaje, ali i cijena, kao i okretanja potrošača skupljim vrstama piva

  • Ekonomija

  • 13. Feb. 2020  

  • 0

Nakon što je gotovo 15 godina proveo na čelu Heinekena, Jean-Francois van Boxmeer najavio je svoj odlazak s pozicije izvršnog direktora drugog najvećeg svjetskog pivara. Van Boxmeer bio je dio nizozemske kompanije još od 1984., a šefom Heinekena imenovan je 2005. Upravljačku palicu predat će Dolfu van den Brinku prvog dana lipnja, prenio je Financial Times.

- Napisao sam 15 od 154 stranice u tvrtkinoj knjizi – rekao je i dodao kako se jedino kaje što nije ranije počeo raditi na rodnoj ravnopravnosti u dominantno muškoj pivarskoj industriji.

Jean-Francois van Boxmeer za vrijeme svoga je mandata više nego udvostručio veličinu Heinekena koji je zahvaljujući 30 milijardi eura vrijednim akvizicijama od europskog pivara postao svjetski te danas posluje i u Kini, Meksiku, Brazilu, Etiopiji, Vijetnamu i Obali Bjelokosti.

Sama vijest o odlasku van Boxmeera stigla je zajedno s objavom poslovnih rezultata za prošlu godinu prema kojima je pivarski div povećao prihode i dobit pa šef kompanije, kako smatra Bloomberg, odlazi na svom vrhuncu. Heineken je, naime, lani ostvario neto dobit od 2,5 milijardi eura, što je rast od otprilike šest posto, a u najvećoj mjeri tome može zahvaliti prodaji u Aziji koja je u 2019. skočila 12 posto, odnosno dvostruko više nego u bilo kojoj drugoj regiji u kojoj nizozemski pivar posluje. Heineken je lani zabilježio najveći rast izvoza svoje pive i posljednjih deset godina.

U 2020. očekuju još veće prihode zbog rasta prodaje, ali i cijena, kao i okretanja potrošača skupljim vrstama piva. Među pozitivnim faktorima izdvajaju i niže cijene hmelja i aluminija koji bi trebali poduprijeti rast operativne dobiti za pet do šest posto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...