ZAKUHALO SE U NJEMAČKOJ: Zakleti neprijatelj Angele Merkel kandidat za novog kancelara, evo od kada traje otvoreni rat…

Friedrich Merz, povijesni suparnik i zakleti neprijatelj njemačke kancelarke Angele Merkel u njenoj konzervativnoj stranci CDU-u, planira se kandidovati za dužnost predsjednika stranke, pišu u srijedu njemački mediji

  • Svijet

  • 13. Feb. 2020  

  • 0

Glavni predstavnik desnog krila Kršćansko-demokratske unije (CDU) nakon godina kancelaričine centrističke politike tako postaje mogući kandidat za predsjednika stranke, nakon najave ostavke sadašnje predsjednice koja dolazi u jeku političke krize.

Novi predsjednik CDU-a bit će istodobno kandidat za dužnost kancelara prije parlamentarnih izbora planiranih najkasnije krajem 2021. i tako će imati priliku da naslijedi Merkel na kancelarskoj dužnosti koju je potonja obnašala više od 15 godina. Prije dvadesetak godina nadmoćno ga je pobijedila.

CDU je u anketama najpopularnija stranka, premda je u padu.

Friedrich Merz, 64-godišnji odvjetnik, odlučan je u nakani da se kandiduje na stranačkim izborima koji bi se mogli organizovati prije ljeta, tvrde dnevni list Bild i agencija dpa.

Bude li u sljedećim mjesecima izabran za predsjednika CDU-a, kancelarka će s takvim protivnikom u stranci teško moći završiti mandat, koji joj istječe 2021. To bi moglo dovesti do prijevremenih izbora.

Sadašnja predsjednica konzervativne stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je u ponedjeljak najavila skoru ostavku.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...