GRAĐANI SJEVERNE IRSKE ODUŠEVLJENI IĆEM I PIĆEM: "Dobro se provodite, uskoro u BiH organizujemo alkohol-free ture"

Znala sam da postoji mnogo više u Bosni od onoga što sam čula u vijestima i željela sam iskusiti putovanje u Bosnu.

  • Ekonomija

  • 14. Feb. 2020  14. Feb. 2020

  • 1

Rast i razvoj turizma u svijetu potaknuo je brojne turističke vodiče i agencije da osmisle nešto novo i originalno. Sve je veća borba za turiste i u toj borbi mnogi smišljaju ideje kako napraviti nezaboravan odmor ljudima, sa kojeg će se vratiti sretni i zadovoljni.

Lauren Burnison je žena iz Sjeverne Irske, koja je smislila zanimljiv turistički aranžman, odnosno odmor bez konzumacije alkohola. To znači da turisti koji se opredijele za ovakav aranžman neće moći popiti niti kap alkoholnog pića, ali će moći uživati u drugim vrstama aktivnosti na svom odmoru. Ona danas živi u Španiji u pokrajini Andaluzija.

Lauren je posjetila Bosnu i Hercegovinu i planira organizirati slična putovanja i u našoj zemlji. U razgovoru za Slobodnu Bosnu Lauren Burnison priča o svom iskustvu tokom boravka u Bosni i Hercegovini.

SB: U Vašoj izjavi za The Irish Times spomenuli ste da ste posjetili Bosnu i Hercegovinu i da ste radili na jednoj farmi u BiH. Kada ste posjetili Bosnu i Hercegovinu, u kojim mjestima ste boravili i koliko dugo ste ostali?

Odlučila sam posjetiti Bosnu u junu 2018. godine. U to vrijeme živjela sam u Južnoj Koreji i tamo sam radila kao nastavnica engleskog jezika. Tada sam odučila posjetiti neke zemlje koje su bile visoko na listi mojih prioriteta već neko vrijeme. Sjećam se da sam razgovarala nekoliko godina unazad o tome da me interesira Bosna. Kao i brojni drugi ljudi, i ja sam čula da je u Bosni bio rat tokom 1990-tih i počela sam čitati o historiji Bosne i Hercegovine. Znala sam da postoji mnogo više u Bosni od onoga što sam čula u vijestima i željela sam iskusiti putovanje u Bosnu. I ja sam odrasla u Sjevernoj Irskoj tokom 1990-tih, i istovremeno dok je kod vas bjesnio rat, i kod nas je bilo oružanog sukoba. Iako je situacija u Bosni bila jedinstvena, osjećala sam da postoje neke paralele, koje bi me mogle povezati. Željela sam upoznati stvarne ljude i osjetiti djelić toga kako je biti Bosanac.

Moja prva stanica bila je Sarajevo. Sjećam se da sam se osjećala zaista emocionalno dok smo letjeli iznad grada. Konačno sam imala šansu posjetiti zemlju o kojoj sam razmišljala neko vrijeme. Također, sjećam se kako sam razmišljala o tome kako je lijepo izgledala iz zraka. Bila je nekako "zelenija" i "brdovitija" nego sam je zamišljala. Odsjela sam u jednom hostelu u Sarajevu oko sedam dana. Riječ je o jednom sjajnom mjestu i to je moj najdraži hostel na cijelom putovanju. Unutra je sjajna atmosfera i osoblje je bilo ljubazno. Tokom tih sedam dana, obišla sam gotovo cijeli grad šetajući, obišla sam uz vodiča pojedina mjesta, probala odličnu hranu, čak sam otišla i na operu. Ne mogu objasniti kako, ali osjetila sam stvarnu povezanost sa Sarajevom. Stari Grad i njegove zgrade su magični, a ulica Ferhadija sa svojim kafićima je ista kao i u bilo kojem drugom modernom gradu u Evropi.

Nakon Sarajeva, otišla sam na sjever Bosne da pomognem na jednoj farmi. Ovo je bilo jedno posebno iskustvo. Još kada sam bila djevojčica voljela sam konje i mogla bih po cijeli dan raditi sa njima. Pored toga, porodica kod koje sam odsjela bila je nevjerovatno ljubazna i gostoprimljiva. Imali su brojne životinje i uzgajaju organsko povrće.

alt

Lauren Burnison na farmi konja u sjevernoj Bosni (Foto: Privatni album)

Također, na imanju pomažu i drugi stranci i sa njima sam se upoznala. Tokom vrućeg poslijepodneva naši domaćini su nas odveli do rijeke gdje smo imali piknik i uživali u prirodi. Pejzaž je zaista bio bujan, zelen i prelijep. Sjećam se, tog mjeseca, svaku noć su bile oluje sa grmljavinom. To je za mene bilo dodatno uzbuđenje. Zbog svega ovoga dobro pamtim taj provod.

Nakon tri sedmice, vratila sam se u Sarajevo, i ostala još pet dana, prije nego sam otišla u Trebinje. Čula sam da je tamo prelijep pejzaž i željela sam okušati se i u raftingu. Također, odsjela sam u još jednom lijepom hostelu dole gdje sam upoznala divne ljude. Ostala bih duže dole da sam mogla. Moja posljednja stanica bila je Mostar. To je grad koji ima potpuno drugačiji osjećaj. Naravno, tamo je mnogo više turista, ali jednako sam i u Mostaru uživala. Sjećam se u jednom trenutku željela sam izbjeći buku i gužvu u starom dijelu Mostara, otišla sam u jedan kafić na periferiji grada i pitala sam lokalne studente za neke informacije o gradu. Jedan student me je proveo kroz grad i pokazao mi je dijelove Mostara koje nikada ne bih vidjela uobičajenom rutom kuda se kreću turisti. Otišla sam u organizirani obilazak jednog podzemnog bunkera, brda Hum i poznatog vodopada Kravice. Bunker je definitivno bio moja omiljena stanica na putovanju.

Ukupno, ostala sam u Bosni oko šest sedmica, premda bih ostala i duže da su druge obaveze to dozvolile.

SB: Šta ste novo naučili tokom svog putovanja u Bosnu i Hercegovinu, kakva su vaša iskustva sa našim stanovnicima?

Kao što sam i očekivala, postoji mnogo toga više za vidjeti u Bosni nego su ljudi vidjeli u medijima. Imala sam sreću da provedem vrijeme u različitim dijelovima Bosne i upoznam ljude iz različitih krajeva sa različitim vjerovanjima. Istina je da sam u svakom mjestu upoznala dobre ljude. Za mene putovanje po svijetu znači priznavanje da duboko u nama svi smo mi isti sa istim željama. Iako govorim otome, shvatam da je situacija još uvijek osjetljiva u Bosni i ne tvrdim da u potpunosti razumijem šta znači biti Bosanac. Jedna stvar koje sam postala svjesna je velikog potencijala koje Bosna ima. Bosna ima prelijepu prirodu, nešto za što sam posebno zainteresirana. Postoji toliko aktivnosti na otvorenom kao što su planinarenje, kajak, rafting itd. Zemlja je prožeta historijom i kulturom, dok je lokalno stanovništvo toplo i ljubazno. Mogu predvidjeti da će BiH postati sve popularnija među turistima iz zapadne Evrope u idućim godinama. Dio mene želi čuvati tu tajnu, jer više volim manja turistička mjesta, ali na kraju Bosna ima nešto posebno što će privući određeni tip turista, koji vole lijepu prirodu i bogatu kulturu.

SB: Da li ćete ponovo posjetiti našu zemlju i da li bi je preporučili drugim turistima i entuzijastima?

Voljela bi organizirati putovanje u Bosnu kao dio svog biznisa. Voljela bi pokazati ljudima stranu Bosne koju ne poznaju. Vjerujem da bi to bio hit. Pored toga, već imam veze ovdje za aktivnosti i mislim da bi se to moglo izvesti prilično lakmo. Kada će se to desiti? Ne znam iskreno. Prestala sam piti alkohol dok sam živjela u Južnoj Koreji. Nakon mog putovanja u Bosnu, odselila sam se na jug Španije gdje sam razvila ideju da pokrenem organizaciju putovanja gdje se neće konzumirati alkohol. Vrlo sam posvećena putovanjima i željela sam kreirati takav aranžman koji bi obogatio iskustvo turista koji ne piju inače alkohol ili za one ljude koji bi se pokušali odviknuti od alkohola. Otkako sam prestala piti alkohol, moj život se nemjerljivo promijenio, i željela sam iskusiti i ovo također. Moj aranžman uključuje rekreaciju i kulturne aktivnosti. Proveli smo mnogo vremena u prirodi, tražeći lokalnu hranu i odmor. Ove godine svi aranžmani će biti u mjestu Ronda u Španiji a iduće godine planiramo da aranžman usmjerimo ka drugim zemljama. Već drugu godinu za redom pravim aranžmane bez alkohola, i vidim veliki potencijal u ovakvoj vrsti turizma. Ovakav tip turističkog aranžmana popularan je u zemljama gdje se alkohol konzumira u ogromnim količinama. Ljudima dosadi raditi uvijek jedne te iste stvari, napiti se pa poslije mahmurati. Žele alternativu. Željela bi ohrabriti ljude da putuju i da se povezuju sa drugim ljudima, umjesto što se isključuju iz svega. Bez obzira da li to znači povezivanje sa prirodom ili sa drugim ljudima, treba probati nešto sasvim novo. Mogu vas uvjeriti da je upravo takvo putovanje nosi mnogo bogatija iskustva i sjećanja nego odmor gdje odete i samo pijete.

Sve u svemu, moje putovanje u Bosnu i Hercegovinu bilo je prilično nezaboravno i jedva čekam da se ponovo vratim. Svakako da je i boravak u BiH na neki način utjecao da kreiram turistički aranžman bez konzumacije alkohola.

(K.S. / S.B.)  

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...