NE D'O VAM BOG DA STE TAMO DOSPJELI: Ove užasne slike nastale su u najozloglašenijem zatvoru za maloljetnike

Red Bank, zatvorska jedinica u gradu Newton-le-Willowsu, u Merseysideu, u Engleskoj, zatvorena je prije pet godina, a urbani istraživači nedavno su dobili pristup i mogućnost snimiti i slikati unutrašnjost zatvora.

  • Šareni svijet

  • 14. Feb. 2020  14. Feb. 2020

  • 0

Uznemirujuće slike pokazuju krv na vratima, odbačenu bilješku na kojoj piše "ja sam mrtav" i ispisanu poruku na zidu "pištolji ne ubijaju samo ljude, već ubijaju obitelji".

zatvor red bank

Jedan posebno jeziv detalj je mural na zidu na kojem piše: "Sve što sam želio za svoj rođendan je da mi se otac vrati... Dobio sam bicikl.“

zatvor red bank

zatvor

Brojni predmeti, uključujući stolove za biljar, električne uređaje, sofe, odjeću, društvene igre... ostali su u Red Banku, nakon što je zatvoren 2015. godine.

zatvor

Od 1965. godine, u ovaj zatvorski centar za maloljetne osuđenike dovedeno je nekoliko maloljetnika koji su među najozloglašenijim osobama u britanskoj kriminalnoj povijesti. Među njima, početkom devedesetih, doveden je i Jon Venables, koji je sa svojim sudionikom Robertom Thompsonom, ubio dvogodišnjeg Jamesa Bulgera.

zatvor red bank

Optužbe da je jedna od zaposlenih u ovoj zatvorskoj jedinici imala seksualne odnose s Venablesom, dok je bio tu zatvoren, objavljene su 2011. godine.

Puno prije toga, šezdesetih godina, u Red Bank je bila smještena Mary Bell, jedna od najpoznatijih engleskih maloljetnih kriminalaca. Ona je 1968. godine, kada je imala 10 i 11 godina, zadavila dva dječaka, od tri i četiri godine (jednog dječaka je ubila dan prije svog 11. rođendana).

Posljednje slike unutrašnjosti Red Bank ustanove snimio je u studenome prošle godine urbani istraživač John Webb, a kako sam kaže, želio je otići tamo jer je znao povijest zatvora i tko je nekada tamo živio.

Zidovi zaprljani krvlju

"Bilo je zaista jezivo iskustvo biti tamo i gledati sve oko sebe. Nikada ranije nisam bio u zatvoru ni u pritvoru. Kako se zatvorio tek prije pet godina, tamo je puno stvari ostalo i bile su prilično u dobrom stanju", kaže Jon.

zatvor

zatvor red bank

zatvor

Prema Jonovim riječima, ispisi na zidovima bili su najčudnije što je vidio, a posebno o klincu koji želi ubiti svog oca.

"To vas navodi da razmislite o vrsti ljudi i stvarima koje su se tamo morale dogoditi tijekom godina", kaže Jon.

Dvogodišnjeg dječaka Jamesa otela su iz trgovačkog centra 12. veljače 1993. dva prijatelja dječaka, Thompson i Venables.

zatvor red bank

Oni su malog Jamesa odveli dok je njegova mama bila u mesnici, koja se nalazila u trgovačkom centru punom ljudi.

Obojica su imali samo 10 godina kada su postali najmlađe ubojice u zemlji u posljednjih 250 godina, navodi News.

Slika, uzeta sa snimke s CCTV kamera, prikazuje trenutak kada je dječak odveden, što je bila jedna od najvažnijih slika ovog šokantnog slučaja.

zatvor red bank

Ubojice su pješačile s malim Jamesom oko 4 kilometara. Primijetilo ih je 38 ljudi, a neki su prolaznici zapazili da nešto nije u redu i raspitivali se o dječaku. Međutim, oba su ih dječaka uspješno odvraćali, govoreći prolaznicima da je uznemireni dječak njihov mlađi brat ili da se izgubio i da ga vode u obližnju policijsku stanicu.

Dječaci su odveli Jamesa na željezničku prugu gdje su ga mučili, tukli i seksualno napastovali, kamenovali, prije nego što su ga ostavili na pruzi da ga udari vlak.

Nakon ubojstva Jamesa, njegovo su tijelo ostavili blizu pruge gdje je i otkriveno dva dana nakon.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...