VANREDNA PRESS KONFERENCIJA HRVATSKE MINISTRICE DIVJAK: Iz Republike Srpske od nas traže da dokažemo opravdanu sumnju u vjerodostojnost diploma, zvao me je ministar Rajčević…

Zbog interesa medija i brojnih upita, ministrica znanosti i obrazovanja Hrvatske Blaženka Divjak danas je komentirala temu provjere diploma iz Republike Srpske

  • Regija

  • 17. Feb. 2020  17. Feb. 2020

  • 0

Divjak je u obraćanju javnosti rekla da su iz Republike Srpske dobili dopis u kojemu stoji da oni neće provjeriti ispravu za koju Republika Hrvatska ne dokaže da postoji opravdana sumnja da je se treba provjeriti.

"Naravno da je to situacija koja je za nas u potpunosti neprihvatljiva. Niti za 50 nevjerodostojnih isprava koje smo pronašli nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom, nego je naš motiv da brinemo o budućnosti naših učenika i u sklopu toga sigurno treba osigurati da u sustavu rade oni koji su kompetentni, koji imaju vjerodostojne isprave kakve po zakonu trebaju imati", rekla je Divjak.

"Kad smo prije nešto više od godinu dana pokrenuli proces provjere isprava svih zaposlenih u školi namjera je bila da očistimo sustav od varalica i bilo kakvo opravdanje za varanje onih koji su zaposleni temeljem nevjerodostojih dokumenata ne postoji", rekla je Divjak, istaknuvši da vrijedi nulta tolerancija za varalice.

Pri provjeri isprava kazala je da od institucija traže odgovor na pitanje je li isprava vjerodostojna ili falsifikat. "Ustanova treba potvrditi je li osoba pod tim imenom završila njihov fakultet i školu i to je sve, pritom ne ulazimo ni u kakve postupke osiguravanja kvalitete i nismo dosad imali problema niti u Hrvatskoj niti izvan Hrvatske. Imamo suradnju s Austrijom, Slovenijom, Republikom Srbijom", rekla je Divjak, dodavši da je među 50 krivotvorenih isprava bilo i onih na ime Sveučilišta u Grazu, Ljubljani i Novom Sadu. 

"To je proces koji je dobar za sve, jer oni koji se krivo predstavljaju, koji su krivotvorili dokumente, izbacuju se iz sustava i to koristi kako instituciji koja provjerava, tako i našem sustavu", kazala je Divjak.

Istaknula je da ju je nazvao ministar Rajčević iz Republike Srpske, kojemu je objasnila na temelju čega se u Hrvatskoj provjeravaju isprave o završenom obrazovanju te da mu je jasno pročitala sadržaj dokumenta koji je dobila, a u kojemu se odbija suradnja na toj provjeri.

"On je sa svoje strane obećao da će raditi na tome da sve odgovore dobijemo i da će za primjere gdje nešto nije provjereno pitati i provjeriti. On je zadužen za visoko obrazovanje, trebamo suradnju i za one koji su zaduženi za pretercijalni sustav", rekla je Divjak, poručivši da nema uzmaka u smislu da bi se s hrvatske strane odustalo od toga da se sve isprave provjere. "Ovaj poziv ministra ohrabruje, i taj deklarativni izraz, da će se nastaviti i otvoriti put za suradnju", rekla je Divjak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...