JEZIVO MJESTO OD KOJEG SVI STRAHUJU: Ko jednom uđe više se nikada ne vraća, leševi se otkrivaju svaki dan, a iza svega stoji MRAČNA TAJNA…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 18. Feb. 2020  

  • 0

Šuma Aokigahara prostire se u podnožju japanske planine Fuji. Zastrašujuća je i krije mučnu povijest. Toliko je gusta da su pojedina mjesta čak i tokom dana u potpunom mraku, vjetar ne uspijeva pronaći put kroz guste krošnje, a zbog gotovo potpune odsutnosti faune u njoj vječito vlada tišina.

No, najjezivije je ono što je u toj šumi pronađeno. Više od pet stotina duša krenulo je je na svoje posljednje putovanje upravo u šumi Aokigahare.

Ovo mjesto povezuje se sa smrću od drevnih feudalnih vremena, kad je Aokigahara bila poprište okrutne prakse „ubasute“, stare i nemoćne ondje bi ostavili da umru od gladi i dehidracije.

Trend samoubojstava intenzivirao se šezdesetih godina prošlog stoljeća, nakon što je pisac Seichō Matsumoto objavio roman “Crno more drveća”. Priča je to o dvojici muškaraca koji odluče završiti sa životom u toj izoliranoj šumi. Kako je vrijeme odmicalo, sve više ljudi odabiralo je šumu na svetoj planini kao idealnu lokaciju za suicid.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća problem je zadobio nacionalnu pažnju te je japanska vlada pokrenula godišnju provjeru šume u potrazi za tijelima. Godine 2002. pronađeno je sedamdeset osam posmrtnih ostatala, a godinu dana kasnije 105…

Cijelo je područje prepuno znakova upozorenja koje je postavila vlada. “Život je vrijedan”; “Mislite na svoju porodicu“; „Samoubojstvo nije rješenje”, samo su neke od poruka, ali sve je bilo uzalud.

Mnogi vjeruju da mjesto proganjaju „yūrei“, bijesni duhovi preminulih koji ne uspijevaju pronaći svoj mir. Duhovnjaci smatraju da je čak i tamošnje drveće ispunjeno zlokobnom energijom te odbijaju posjetiti šumu.

Lokalni šumari u Aokigahari redovito pronalaze tijela u različitim stadijima raspadanja, najčešće obješena o grane. Dužnost im je pokupiti ih i odnijeti u stanicu, gdje postoji posebna soba za to. Ondje su dva kreveta: jedan za mrtvaca, drugi za šumara! Japanci, naime, vjeruju da se leš ne smije ostaviti sam, u protivnom će duh vrištati i napadati žive koji se zateknu u blizini.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...