U STRAHU OD SANKCIJA; CVIJANOVIĆKA ZAKUHALA PA SE VADI: „Ovo što smo uradili je iznuđeni potez, dolazi…“

Predsjednica entieta Republika Srpska Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što su usvojeni informacija u vezi sa najnovijom odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i osam zaključaka kojima se obavezuju predstavnici RS u državnim institucijama da u Parlament BiH predlože usvajanje zakona o prestanku mandata stranim sudijama i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH

  • Politika

  • 18. Feb. 2020  

  • 3

"Posebno je važno što smo prije skupštinskog zasjedanja usaglasili zaključke, a bila sam sigurna da će ova tema izazvati punu pažnju poslanika i uticati na podršku u zajedničkom nastupu u odbrani interesa RS", rekla je Cvijanović novinarima nakon posebne sjednice NSRS-a.

Ona je istakla da je ovo "prva stepenica" i da će na "nekoliko skupštinskih sjednica biti riječi o ovoj temi".

"Ovo je komplikovan proces i nemamo partnere u BiH s kojima možemo razgovarati o pitanjima koja opterećuju zemlju. Međutim, nastojaćemo da razgovaramo i načinili smo pravi korak da stvari dovedemo u red, jer je ova kriza izazvana odlukom Ustavnog suda BiH koji je nastavio praksu OHR-a", dodala je Cvijanović.

Ona je kazala da je Ustavni sud BiH "nedosljedan u radu".

"Umjesto da je naše raspoloženje raslo u BiH, sada smo došli u situaciju da se BiH nalazi u bezizlaznom stanju. To što bošnjački političari misle da se BiH može voljeti, očuvati i graditi zato što će stranci voditi računa velika je zabluda", kaže Cvijanović.

Ona je poručila da je potrebno urediti stvari u BiH, koja mora biti pravna.

"To znači da se sudovi moraju ponašati u skladu sa Ustavom i zakonima. Iz ovoga mora proizaći pravna sigurnost koje sada nema, ni za građane, niti za institucije. Ovo što smo uradili je iznuđeni potez, jer je mnogo odluka doneseno na štetu RS i suprotno Ustavu. Narodna skupština je najpozvanija da štiti interes našeg naroda i srce je demokratije, a danas je imala ključnu ulogu i pokazano je da o ključnim stvarima za RS moramo da radimo zajedno. Dolazi bolje vrijeme za RS koja će trajati, bez obzira da li će trajati neki drugi", rekla je Cvijanović.

Ona kaže da je Republika Srpska raspoložena da uđe u široku raspravu da bi bile poboljšane stvari u BiH.

"To znači da je naša ruka ispružena da poboljšamo stvari u pravosuđu, otklanjamo devijacije i da društvo živi u pravnoj sigurnosti. Ovo moraju raditi naši ljudi, a ne stranci. Da bi BiH imala budućnost moramo se dogovoriti da se ne napadamo, da jedni drugima ne dokidamo nadležnosti, da ne produkujemo krize kada ne postoji razlog i da se usmjerimo na ono što jeste ekonomsko-socijalna situacija", zaključila je Cvijanović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...