VUČIĆEVI MINISTRI REŽE SA REŽIMSKE TV MREŽE; VULIN: "Nakon zemljišta, oduzimat će šume i vodu"; DAČIĆ: "Stranci pomažu da se napravi BiH po mjeri Aijine Islamske deklaracije"

Vodeći ljudi Srbije odmah po okončanju sjednice Narodne Skupštine Republike Srpske požurili su da sinhronizirano daju podršku zaključcima koji se doneseni u vezi sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hervegovine kojom se poljoprvredno zemljište u RS knjiži kao državna imovina

  • Regija

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 2

Najprije je zaključke Narodne Skupštine i prijetnje Milorada Dodika o izdvajanju ovog entiteta iz Bosne i Hercegovine podržao predsjednik Srbije Alekandar Vučić, koji je u emisiji "Ćirilica" notornog Milomira Marića rekao da je ova odluka Ustavnog Suda BiH tek početak u rušenju RS-a i da će nakon nje uslijediti otimanje "škola, vrtića, crkava".

Rano jutros Vučićeve besmislice su na beogradskim režimskim televizijama revnosno razrađivali njegovi najvjerniji trabanti, koji su se potrudili da budu još radikalniji i rigidniji od Velikog Vođe. 

Ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući na "Pinku" nije bio voljan govoriti o skandalu koji ovih dana potresa Srbiju, nakon što je on napao list "Nedeljnik" zbog članka bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca, koji uopće nije objavljen u tom listu!? No, zato je ovaj karikaturalni rusofil bi jako raspoložen da govori o "opravdanoj pobuni rukovodstva i naroda u Republici Srpskoj".

Vulin je kazao kako se srpski narod u Bosni i Hercegovini  "još 9. januara 1992. godine izjasnio da želi živjeti u Republici Srpskoj kako bi 'izbegao da mu se desi jasenovački genocid!?' (Da se srpskom narodu ne bi desio jasenovački genocid, njegovo je rukovodstvo, vojska i policija počinilo tzv. preventivni genocid u Srebrenici!?)

"U Republici Srpskoj nema zlata, ali ima šuma, ima voda, pašnjaka. Sada se odlukom Ustavnog suda, oduzima poljoprivredno zemljište, a uskoro će na red doći šumska bogatstva, hidroelektrane... (Obdaništa i crkve, za razliku od bolje informiranog predsjednika i svog imenjaka i uzora Vučića, ministar odbrane Vulin nije potencirao).

Odmah nakon svog kolege iz Vlade Srbije, jutros je na Prvoj TV nastupio Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije. On je uzgredno otkrio koja je "moćna evropska država nagovorila vlast Kosova da uvede takse Srbiji" o čemu je u "Ćirilici" nešto natuknuo Vučić: riječ je bilo u Njemačkoj. 

Govoreći u krizi u Bosni i Herecgovini, Dačić je kazao da je na "delu tiha revizija Daytona". "Otkrio" je da je mandat stranim sudijama Ustavnog suda BiH istekao "pet godina nakon Daytona" (što je neistina).

Potom se ustremio na, kako je kazao, "sutkinju Ustavnog suda BiH koja je iz Severne Makedonije i koja bi trebala da osigura ravnopravnost Srba, pa i Hrvata u Bosni i Hercegovini. A ima u svojoj zemlji Ohridski sporazum kojim se gaze prava Albanaca u Makedoniji".

Ivica Dačić nije propustio da se osvrne na omiljenu temu srpskih političara, Aliju Izetbegovića i njegovu Islamsku deklaraciju koja je, kako je rekao, i dalje glavna politička platforma Stranke demokratske akcije.

"U Izetbegovićevoj Deklaraciji je napisano da se islamski poredak u nekoj državi može uspostaviti ako su u njoj preko polovine stanovništva muslimani. Sada oni misle da ih ima preko 50 posto u Bosni i Hercegovini i da je vrijeme da se uspostavi islamska država u kojoj bi Srbi i Hrvati bili građani drugog reda", otkrio je ministar vanjskih poslova Srbije.

"Izgleda da je potrebno da ponovo negdje u Svetu bude srušen neki toranj, pa da odgovorni vide da smo bili u pravu kada smo na to upozoravali. Pa Osama Bin Laden je imao državljanstvo Bosne i Hercegovine. Imao je i pasoš takozvanog Kosova".

Na pitanje novinarke šta znači jučerašnje "Goodbye" i "Welcome RS Exit", koje je izgovorio Milorad Dodik u Narodnoj skupštini RS-a, Dačić je rekao da je riiječ o "obliku poltičke borbe za ravnopravnost RS-a, ali i Hrvata u BiH", te da ne vjeruje da će to rezultirati ozbiljnijom političkom krizom, ili konfliktima.

(S.B.)   

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...