IMAMOVIĆ DEMANTIRAO DODIKA: "Beskrupulozna je laž da je Tuzlu napustilo 85.000 Srba"!

Povodom beskrupulozne laži, koju je Milorad Dodik prije dva dana iznio na jednom skupu u Bijeljini, kako je navodno Tuzlu napustilo preko 85.000 Srba, konstatujemo da se radi o još jednoj u nizu fabrikovanih laži i širenja govora mržnje sa ciljem destabilizacije Bosne i Hercegovine, navodi u reakciji gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića

  • Vijesti

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 6

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda za statistiku BiH sa popisa stanovništva 1991. godine, Tuzla je imala 131.618 stanovnika, od čega 20.271 stanovnika, koji su se izjasnili kao Srbi. Na zadnjem popisu stanovništva održanom 2013. godine, u Tuzli je bilo 110.979 stanovnika, navodi Imamović.

"Postavlja se pitanje, kako je iz Tuzle moglo otići 85.000 Srba, ako ih je na popisu stanovništva iz 1991. godine u Tuzli bilo 20.271. Dakle, iz Tuzle je u periodu između dva popisa otišlo cca 20.000 stanovnika raznih nacionalnosti, koji su imali namjeru skloniti se od ratnih dejstava. Danas iz Bosne i Hercegovine, i to iz oba bosanskohercegovačka entiteta masovno odlaze građani, prvenstveno mladi ljudi, dijelom iz ekonomskih razloga, a dobrim dijelom i zbog stvaranja klime opšte nesigurnosti od strane Milorada Dodika i njemu sličnih nemoralnih i beskrupuloznih političara, koji to čine zarad očuvanja svoje vlastite pozicije u vlasti, na način da dovode u pitanje Odluke Ustavnog suda BiH, omalovažavaju Visokog predstavnika za BiH, predstavnike međunarodne zajednice i prijete otcjepljenjem iz Bosne i Hercegovine. U Tuzli i danas živi veliki broj građana srpske nacionalnosti, a Tuzla je sigurno najotvoreniji i najtolerantniji grad u ovom dijelu Evrope u kojoj se svi osjećaju sigurno bez obzira na nacionalnu pripadnost. Tuzlanke i Tuzlaci vijekovima njeguju i štite jednakost i ravnopravnost svih ljudi, koji u njoj žive", poručio je Imamović.

Umjesto da se kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine zalaže i kontinuirano radi na rješavanju pitanja iz nadležnosti Predsjedništva BiH, a koji mogu doprinijeti poboljšanju ekonomskom i svakom drugom napretku naših građana, Milorad Dodik širi govor mržnje i niko ga ne sprečava u tome, navodi.

Zahtijeva od domaćih organa vlasti i predstavnika međunarodnih organizacija i institucija, da preduzmu sve Ustavom BiH, domaćim propisima i konvencijama dopuštene mjere, kako bi se ovakve huškačke izjave i govor mržnje spriječile u budućnosti.

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...