SUDIJA EVROPSKOG SUDA ZA LJUDSKA PRAVA OČITAO LEKCIJU DODIKU I ČOVIĆU: "Jedini način da se izbace sudije stranci jeste da se izmjeni Ustav"

Novu političku krizu u BiH, reakcije iz RS na odluku Ustavnog suda komentarisali smo sa sudijom Evropskog suda za ljudska prava u Strassbourgu Farisom Vehabovićem. On je za N1 pojasnio novonastalu situaciju nakon sjednice NSRS i potencijalnim pravnim posljedicama.

  • Politika

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 0

Vehabović je kazao da je bitno razjasniti dvije stvari nakon jučerašnje sjednice i zaključaka koji su usvojeni.

"O zaključcima NSRS treba da razmišljaju političari, tužilaštvo i ured Visokog predstavnika. Ne bih davao bilo kakve ocjene vezano za zaključke osim što treba razjasniti dvije stvari. Prva stvar je da se zakonom ne mogu izbaciti sudije stranci. Nije moguće donijeti zakon kojim će se oni izbrisati iz Ustavnog suda jer prema Ustavu, Parlamentarna skupština može donijeti zakon kojim će se "regulisati drugačiji način izbora sudija" koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, dakle ne dovodeći u pitanje status sudija stranca, nego se može promijeniti način izbora. To može biti Predsjedništvo, PS BiH ili koga god odredite. I u takvom rješenju treba biti oprezan jer znamo da postoje mehanizmi u Predsjedništvu koji mogu blokirati procese imenovanja.

Druga stvar je teza koja se pojavila u raspravi u NSRS, a čujemo i danas u izjavama je da se Ustavni sud treba ustrojiti tako da u njemu budu samo pripadnici konstitutivnih naroda", kazao je Vehabović za N1 i dodao:

"Dakle, Ustavni sud je jedina institucija gdje se ne traži etnička zastupljenost i sada se traži da u njemu sjede isključivo predstavnici Srba, Hrvata i Bošnjaka i da to bude opet neka vrsta Predsjedništva gdje će se tražiti konsenzus, mislim da bi to bilo vrlo pogrešno. To treba riješiti, da tu sjede profesionalci koji se bave svojim poslom i neće se obazirati na pritiske koji dolaze sa strane bez da se obaziru na etnički, vjerski ili bilo kakav status".

Vehabović je kazao da je jedini način da se izbace strane sudije ustvari promjena Ustava.

"Jedini način da se izbace sudije stranci jeste da se izmjeni Ustav. To je sasvim logičan zaključak i rješenje iz Dejtona da se uspostavi neki balans moći. To su stvari o kojima se političari mogu dogovoriti ako to žele. Ako žele da izbace sudije iz Ustavnog suda, onda treba mijenjati Ustav. To otvara brojne stvari, da li su političari spremni na to, bojim se da nisu".

Podsjetio je kako se donose zakoni, te upozorio na potencijalne mogućnosti.

"Oni mogu početi pregovarati, raditi šta god žele, sve dok nešto slično.. Ako je u pitanju zakon, onda znamo kako se zakoni donose kroz PS BiH, ali u takvom raspletu događaja bi postojala mogućnost čak i da Ustavni sud ocijeni taj zakon neustavnim. Vidjećemo šta će se desiti i u kojem će pravcu to ići. Sve su mogućnosti otvorene, pustimo vremenu da vidimo šta će se desiti".

Kako je kazao, Ustav nije nešto o čemu se mogu voditi rasprave.

"Ovo jeste ozbiljna situacija i stvari koje dokazuju nedosljednost u postupanju. Ustav nije nešto o čemu možete voditi rasprave, vrlo jasno je definisana pozicija Ustavnog suda, šta on radi i kako je sastavljen. Vrlo jasno je definisana i procedura za promjenu Ustava. Ne možete neke stvari uzeti, a neke odbaciti samo zato što vam se u tom momentu sviđa ili ne".

"Ako se neki sudija odazove pozivu vlasti RS, mislim da mu se treba zahvaliti i poslati tamo dakle je došao", kazao je upitan da prokomentariše poziv vladajućih struktura RS sudijama da napuste Ustavni sud.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...