BIO JE JEDAN OD NAJVEĆIH, SVI SU GA OBOŽAVALI: Napravio je niz užasnih grešaka, zemlju zavio u crno, svaki dan mijenjao ljubavnice, a kada je umro POČELO JE SLAVLJE…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 19. Feb. 2020  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Luj XV. Poznati francuski kralj Luj XV., poznat je i pod nadimkom „ljubljeni“, a rodio se 15. februara 1710. godine.

Usprkos svemu, kralj Luj XV. danas je najviše poznat po svojim slavnim ljubavnicama – markizom de Pompadour i madame du Barry. Imao je cijeli niz drugih ljubavnica, među kojima su i četiri sestre Mailly-Nesle.

Zanimljivo je kako je Luj XV. uopće postao kralj. Naime, njegov prethodnik na francuskom prijestolju bio je moćni Luj XIV., njegov pradjed, koji je bio tri generacije stariji od njega. Luj XIV. tako je dugo vladao da je nadživio i svog sina i unuka. Kad se rodio mali Luj XV. bio je tek peti po redu za nasljeđivanje prijestolja.

No, kraljevsku je obitelj 1712. godine pogodila teška nesreća. Bolest variola ubila je njegovu majku, oca i brata. Malog Luja XV. spasila je njegova guvernanta, madame de Ventadour, koja nije dopuštala da se malom pušta krv, u to doba uobičajena metoda liječenja.

Nakon što je preživio bolest, Luj XV. postao je prijestolonasljednik, a glavna linija dinastije Burbon ovisila je o njemu, jer da je on umro, za prijestolje bi konkurenti postali španjolski kralj i vojvoda od Orleansa.

Luj XV. postao je kralj kad mu je bilo samo pet godina. Bio je jako popularan tokom svojih prvih dvadesetak godina vlasti. To razdoblje je bilo vrijeme mira i oporavka poslije niza ratova.

No, stvari su se iz korijena promijenile.

Razlog za nepopularnost kralja bio je povratak osvojene Belgije Austriji mirovnim sporazumom. Na vijest o tom sporazumu u Francuskoj nastaje uzrečica: „Glup kao mir“.

Luj XV. je Francusku upleo i u Sedmogodišnji rat kao saveznik Habsburške Monarhije protiv Pruske i Velike Britanije. Ponovno doživljava poraz te Pariškim mirovnim ugovorom 1763. Francuzi gubi posjede u Sjevernoj Americi i Istočnu Indiju u korist Velike Britanije. Rat je financijski potpuno uništio državu, a kralj poseže za apsolutizmom i ukida parlament. Lujevo rasipništvo i razuzdano ponašanje dovode do sve većeg nezadovoljstva koje predvode prosvjetitelji, kritičari starog i ideolozi novoga društvenog poretka, poput slavnih Voltairea, Diderota, Rousseaua…

U pokušajima smirivanja ogorčenog stanovništva Luj XV. se odlučuje na aneksiju Lotaringije, koju nasljeđuje njegova žena, kao i kupovinu Korzike od propale Genove, ali nezadovoljstvo nije mogao utišati. Luj XV. umire 1774. godine kao najomraženiji kralj u francuskoj povijesti. Nezadovoljstvo njegovom vladavinom stvorilo je podlogu za Francusku revoluciju.

Vladao je gotovo 60 godina, a kada je umro narod je slavio na ulicama.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...