SVI DRUMOM, SDP ŠUMOM: "SDA i DF isporučili mogućnost političkog ucjenjivanja HDZ-u"

Današnjim glasanjem protiv uvrštenja prijedloga Zakona o izbornim jedinicama i raspodjeli mandata u Parlamentu FBiH na dnevni red sjednice Zastupničkog doma FBiH, SDA je potvrdila da su najstabilniji i najčvršći partner HDZ-a BiH i Dragana Čovića, saopštili su iz SDP-a.

  • Politika

  • 19. Feb. 2020  19. Feb. 2020

  • 0

Naime, na inicijativu Kluba SDP BiH, zatraženo je da se prijedlog Zakona koji je izradio SDP, istovjetan ranije predloženoj verziji, uvrsti na dnevni red današnjeg zasjedanja Parlamenta FBiH.

"SDA je glasanjem protiv, kao i većina kluba SBB-a, pokazala da im je interes HDZ-a i raspodjela fotelja uvijek iznad interesa države. Podsjećamo javnost da se radi o zakonskom rješenju kojim bi bila implementirana presuda Ustavnog suda BiH u slučaju 'Ljubić'. Međutim, kako se radi o rješenju koje nije po volji HDZ BiH, SDA je još jednom zaštitila interese svojih višedecenijskih partnera i spriječila uvrštenje prijedloga u dnevni red. Još jednom se pokazuje da HDZ BiH vuče sve konce u Federaciji BiH, te da oni zapravo svojim uslovljavanjima nameću svoje političke ciljeve SDA-u, koja je postala neposredni izvršilac njihovih želja", navode iz SDP-a, te dodaju:

"Podsjećamo javnost da je uoči Općih izbora propala inicijativa za usvajanje Zakona o izbornim jedinicama jer je prethodno SDA izabrala SNSD-ovog Dragu Puzigaću na mjesto dopredsjedavajućeg Doma naroda FBiH, umjesto SDP-ovog Zlatnog ljiljana Slaviše Šućura. Upravo je Puzigaća onemogućio usvajanje navedenog zakona".

Ovaj put, poručuju iz SDP-a, "izdajom principa da bez formiranja Vlade FBiH neće biti uspostavljeno Vijeće ministara, što su javno obećavali i SDA i DF, HDZ-u BiH je omogućena apsolutna moć".

"HDZ-u BiH su SDA, DF i SBB isporučili mogućnost političkog ucjenjivanja, pa SDA sada očito ispunjava sve želje Čovića ne bi li ga odobrovoljili da pristane na formiranje Vlade FBiH. Ističemo da šutnjom i nastavkom saradnje SDA-om, odnosno slijeđenjem SDA i SBB, DF samo dodatno potvrđuje da je ljevica i građanska država za njih puki politički ukras, a nikako ideal. U suprotnom, ako stoje iza svog glasa za uvrštenje Zakona o izbornim jedinicama, to bi trebalo značiti i nemogućnost saradnje sa onim koji miniraju usvajanje državotvornih rješenja, bilo da se radi o SDA-u ili HDZ-u".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...