PARLAMENT FBIH ODBIO: HDZ za 'crtanje granične linije' sa RS

Završena je sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH na kojoj su usvojeni zaključci, kojima je utvrđeno da ovaj dom ne prihvata poziv Narodne skupštine Republike Srpske za definisanje "granične linije", ...

  • Politika

  • 19. Feb. 2020  

  • 1

... jer u skladu sa Aneksom II Općeg okvirnog sporazuma za mir BiH ne postoji granica između entiteta, već međuentitetska linija koja ima isključivo administrativni značaj.

Sa ovim zaključkom koji je inicirao Kolegij se nije složio Klub koalicije predvođene HDZ-om BiH, čiji zaključci nisu usvojeni, a predlagali su, između ostalog, da "Predstavnički dom pozove predstavnike međunarodne zajednice da pomognu u procesu očuvanja mira i ustavnog poretka BiH, kao i prihvaćanje svih rješenja koja su plod dijaloga u okviru Ustava BiH i evropskih standarda".

Jednim od usvojenih zaključaka (Kolegija) Predstavnički dom pozvao je "Parlamentarnu skupštinu BiH da donese zakone kojima će se propisati korištenje državnog zemljišta od strane nižih administrativnih jedinica i jedinica lokalne samouprave".

Također, pozvao je i "visokog predstavnika u BiH da sankcionira sve političke zvaničnike koji učestvuju ili su učestvovali u rušenju ustavnog poretka, podrivanju Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i neizvršavanju odluka Ustavnog suda BiH i Evropskog suda za ljudska prava".

(Fena/SB)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...