BOGATI ARAPI ŠIRE POSLOVNO CARSTVO: Jedna od vodećih aviokompanija svijeta preuzima British Airways, ali to je tek početak…

Katarska kompanija je u IAG prvi put uložila 2015. godine kada je preuzela udio od 10 posto

  • Ekonomija

  • 20. Feb. 2020  

  • 0

Qatar Airways saopćio je da je povećao udio u firmi IAG koja je vlasnica British Airwaysa sa 21,4 posto na 25,1 posto. Za ovaj dodatni udio Qatar Airways je izdvojio 604 miliona dolara.

„Naša dosadašnja investicija bila je vrlo uspješna, a najavljeno povećanje udjela dokaz je o naše stalne podrške IAG-u i njegovoj strategiji“, rekao je izvršni direktor Qatar Airwaysa Akbar Al Baker.

Qatar Airways nastavlja razmatrati mogućnosti ulaganja u aviokompanije, rekao je Al Baker.

Katarska kompanija je u IAG prvi put uložila 2015. godine kada je preuzela udio od 10 posto.

IAG, koji upravlja nizom drugih evropskih prijevoznika poput irskog Aer Lingusa i španjolske Iberije, jedna je od najvećih svjetskih avio grupacija, s 573 aviona u floti koji prevoze oko 118 miliona putnika godišnje.

Kompanija je registirana u Španjolskoj, a njenim dionicama trguje se na londonskoj i španjolskoj burzi.

Qatar Airways, sa sjedištem u Dohi, jedan je od najvećih i najbrže rastućih prijevoznika na Bliskom istoku.

No, rast kompanije djelimično je usporen u protekle dvije godine zbog restrikcija putovanja koje su uvele susjedne države i Egipat zbog političkog spora s Katarom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...