NATO JE U PRIPRAVNOSTI: Bugarsku brine isporuka ruskog "Pancira" Srbiji, ne žele da se PONOVI STRATEŠKA GREŠKA...

Atlantsko vijeće Bugarske izrazio je zabrinutost zbog toga što će do kraja ove sedmice Rusija isporučiti Srbiji prvi od šest protivzračnih raketnih sistema "Pancir S1" i mogućnosti da se ta isporuka odvija preko zračnog prostora Bugarske

  • Svijet

  • 20. Feb. 2020  

  • 0

"Da li će avion s oružjem letjeti preko zračnog prostora Bugarske? Ako je upućen takav zahtjev, da li je izdato odobrenje za to i ako jeste, na osnovu čega", saopćilo je Atlantsko vijeće, prenosi Tanjug.

"Ministarstvo vanjskih poslova mora, shodno procedurama, uskladiti svoju odluku s Ministarstvom odbrane i Ministarstvom saobraćaja. Kakav odgovor su ta ministarstva dala?"

Ova organizacija se zapitala i da li je naučena lekcija nakon strateške greške kada su 2019. godine ruski protivzračni sistemi S-400 propušteni u Srbiju, upozorivši da se takva greška ne ponovi.

Posjeta Šojgua Beogradu

Ranije ove sedmice je najavljeno kako bi prva isporuka od šest sistema za protivzračnu odbranu "Pancir S1" (Pantsir), koje je Srbija naručila od Rusije, trebala bi biti realizirana do kraja ove sedmice.

Posjetom ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua Beogradu trasiran je dalji put vojnoj saradnji, navodi beogradski list Novosti i dodaje kako je sporazum za jednu bateriju "Pancira" zaključen prošle godine.

Šojgu je tokom zvanične posjete Srbiji u ponedjeljak s ministrom odbrane Srbije Aleksandrom Vulinom razgovarao o saradnji u oblasti odbrane.

Ministri su istakli zajedničko opredjeljenje da saradnja između dvije države u narednom periodu bude dodatno unaprijeđena.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...