"REŽI" I "LIJEPI" DO SUTRA: Preminuo čovjek koji je izumio "cut, copy i paste" opcije

Tesler je karijeru započeo ranih šezdesetih

  • HiTec

  • 20. Feb. 2020  20. Feb. 2020

  • 0

Larry Tesler, čovjek koji je osmislio opcije "cut, copy i paste", preminuo je u 74. godini, prenosi BBC.

Tesler je karijeru započeo ranih šezdesetih, kada kompjuteri nisu bili dostupni svima. Zahvaljujući njegovoj inovaciji, opcijama poput "cut, copy i paste", kompjuteri su postali mnogo jednostavniji za korištenje.

"Inovator opcija za rezanje, kopiranje, lijepljenje, mijenjanje i još mnogo toga nekada je radio u Xeroxu", napisala je kompanija Xerox na svom Twitter profilu: "Vaš radni dan je mnogo lakši zahvaljujući njegovim revolucionarnim idejama", prenose "Nezavisne novine".

Tesler je rođen u Bronxu, New York, 1945., a studirao je na Univerzitetu Stanford u Kaliforniji.

Nakon što je diplomirao, svoju je specijalizaciju usmjerio ka tome da kompjutere prilagodi kako bi bili što lakši za korištenje. Između ostalog, radio je u Appleu, Amazonu i Yahoou.

Nakon što je osmislio "cut, copy i paste" objasnio je kako je inspiraciju za to dobio od starih metoda koje su ljudi koristili kada su pravili kolaže. Izrezali bi komad papira, ili ga precrtali, a zatim zalijepili na drugu površinu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...