NJEMAČKI MEDIJI OBJAVILI: I muškarac iz BiH žrtva masakra u Njemačkoj (FOTO, VIDEO)

Među žrtvama ekstremno desničarskog terorističkog napada u njemačkom gradu Hanau nalazi se i jedan muškaraca porijeklom iz Bosne i Hercegovine, objavili su njemački mediji.

  • Hronika

  • 20. Feb. 2020  20. Feb. 2020

  • 2

Kako piše list "Der Tagesspiegel", među ubijenima se nalazi i 20-godišnji muškarac porijeklom iz Turske, 20-godišnjak porijeklom iz BiH i konobarica rođena u Poljskoj.

Peter Beuth, ministar unutrašnjih poslova njemačke savezne države Hessen, izjavio je da je ksenofobija motiv napadača koji je izveo ekstremno desničarski teroristički napad u gradu Hanauu. Potvrdio je da je u napadu smrtno stradalo devet, a ranjeno nekoliko osoba, od kojih jedna teže.

Njemački dnevni list Bild na svom portalu navodi da je ubica Nijemac Tobias Rathjen (43). On je, prema dosadašnjim informacijama, pozvonio na ulazna vrata barova, a kad bi otvorili vrata odmah je pucao prema ljudima  ne birajući žrtve. Među njima je, prema Bildu, više Kurda.

Službe sigurnosti ovaj slučaj tretiraju kao teroristički napad tvrdeći da postoje dokazi da je napadač radikalno desni ekstremist.

Ubica je iza sebe ostavio pismo i video poruku. U pismu navodi da je potrebno pobiti određene grupe ljudi, iz čega se može zaključiti da je riječ o još jednom napadu čiji su motivi desno ekstremistički. 

Kako navode njemački mediji, pismo koje je ubica ostavio iza sebe pokazuje da je riječ o osobi koja je očito imala ozbiljnih mentalnih smetnji jer je tekst izuzetno konfuzan.

Policija je povećala broj umrlih na devet nakon što je jedna od ranjenih osoba podlegla ozljedama.

Informacije policije upućuju na to da je napadač počinio samoubojstvo u svojoj kući nakon što je pobjegao u tamnom automobilu.

Bild piše kako je muškarac njemački državljanin, da su u njegovom automobilu pronađeni streljivo i časopisi o oružju te da je imao dozvolu za oružje za lov. 

Po pisanju Bilda, napadači su prvo ispred nargila bara "Midnight" ubili troje i ranili jednu osobu. Potom su se odvezi u četvrt Kesselstadt, tamo upali u drugi bar istog tipa "Arena" i ubili još petero te ranili četvero ljudi. 

A far-right shooter, named by German media only as Tobias R (pictured), opened fire at two shisha bars in the city of Hanau overnight, killing nine people before going back to his parents' apartment before shooting his mother and then himself A Mercedes Benz was left damaged with glass covering the floor as police look on at the crime scene in Hanau last night Forensic experts outside a shisha bar after a shooting in Hanau near Frankfurt. Eight people were killed in both attacks Emergency service swarmed the area after the shooting. A silver Mercedes covered with rescue blankets was seen in front of a bar in Hanau A bullet seen on the ground after a drive-by shooting in Hanau near Frankfurt last night. Six people were in a critical condition Police guard the scene in front of a restaurant in central Hanau after the drive-by shooting 

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...