OPREZ NA SVAKOJ CESTI: Ako radite ovo u vožnji znajte da je opasno i, vjerojatno, zabranjeno

Nekada je teško poštovati sva pravila, ali kada je riječ o vožnji, trebali bismo biti svjesni da nepažnjom ugrožavamo i sebe i druge

  • Auto

  • 20. Feb. 2020  20. Feb. 2020

  • 0

Evolucija zakona u prometu mogla bi biti izvor brojnih zabuna, piše Geico. Recimo, kako se upotreba mobitela širila, stručnjaci za sigurnost su uočili njihovu ulogu u ometanju vozača i brojne države uvode zakone kojima se bore protiv ovog problema.

Ovi zakoni još uvijek su u razvoju. Iako je većina država zabranila tipkanje poruka tijekom vožnje, u nekim državama je ilegalno bilo kakvo korištenje mobitela tijekom vožnje, dok je u pojedinim to zabranjeno samo mlađim vozačima.

Ovdje je izdvojeno 7 stvari koje bi se uskoro mogle promijeniti.

1. Korištenje mobitela tijekom vožnje

Možda vam može biti teško ignorirati zvuk koji označava da vam je stigla poruka, ali ključna stvar je održavati pogled na cesti. S obzirom na to da je ovakvo ometanje vožnje postalo veliki problem, očekujte da će sve više država potpuno zabranjivati korištenje mobitela. Zapravo, država Washington je to već učinila! Ipak, gdje god se nalazili, stavite mobitel na zrakoplovni način prije nego što dodate gas.

2. Vožnja sa slušalicama na ušima

Slušanje glazbe na radiju u vašem autu može biti dovoljno ometajuće. Ali sa slušalicama u ušima možete se potpuno isključiti od važnih zvukova kao što su sirena automobila, alarm na pružnom prijelazu ili sirena vozila za hitne slučajeve. To je ujedno i protuzakonito u nekim državama.

3. Razmak

Približavanje drugom automobilu događa se kada vozač ne obrati dovoljno pažnje na promet koji ga okružuje. Prostor koji trebate ostaviti između vašeg i drugog automobila ovisi o vašoj brzini i lokalnim uvjetima (npr, zastoj u prometu ili oluja). Pokušajte održavati razmak koji se smatra "razumnim i opreznim".

4. Promjena trake bez signaliziranja

U gustom prometu je nužno koristiti pokazivač smjera kako biste signalizirali promjenu trake. Bez toga, drugi vozač ne može znati vašu namjeru. Kada je promet slab, lakše je biti lijen i ne uključiti pokazivač prilikom promjene trake. Ipak, dobre navike počinju dobrom komunikacijom, bez obzira na zakon.

5. Prekoračenje brzine

Kasnite negdje, a u prometu nema gužve, pa biste mogli uštedjeti koju minutu putovanja ako ubrzate, zar ne? U Institutu za sigurnost prometa na autocestama (IIHS) kažu da do sudara lakše dolazi prilikom velikih brzina, zbog toga što vam je potrebno više vremena za usporiti ili zaustaviti. Statistika kaže da se najveći broj smrtnih slučajeva u prometu dogodi upravo zbog prekoračenja brzine. 

6. Vozite bez uključenih svjetala

Očigledno je da su vam svjetla potrebna za noćnu vožnju, ali nećete se uvijek sjetiti uključiti ih u sumrak ili prilikom lošeg vremena. Samo se sjetite prijeko potrebne komunikacije prilikom vožnje, a u ovom slučaju, uključena svjetla potvrđuju vašu prisutnost i pomažu vam u navigaciji. Zakoni su različiti po pitanju toga kada svjetla trebaju biti uključena, ali ako postoji bilo kakva nedoumica, ne oklijevajte – to je lako kao okretanje prekidača.

7. Ne vežete pojas

Iako je stavljanje pojasa prešlo u rutinu većini ljudi i većini vozača (čak 90% ga koristi), postoje i oni koji još uvijek nisu stekli ovu naviku. Primjera radi, čak 27 milijuna Amerikanaca se još uvijek ne veže prilikom vožnje. Ne odbacujte pojas, on je važan i ako se vozite samo do sljedeće ulice.

(Index.hr)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...