SARAJEVSKI SOMUNI OSVOJILI KANADU: Bračni par Zukanović spremaju hljeb kakvog nema u Torontu

"Na ideju za spremanjem somuna došli smo tako što su meni nedostajali okusi iz mog kraja, a nigdje ih nismo mogli kupiti".

  • Šareni svijet

  • 20. Feb. 2020  20. Feb. 2020

  • 0

Ukoliko nešto drugačije želite okusiti ili probati za ručak u Torontu, navratite u lokal "Somun Superstar" koji se nalazi u ulici Kingston Road, piše novinarka Alana Rayman za portal Beach Metro, prenosi Slobodna Bosna.

Alen Zukanović i njegova supruga Sanja nedavno su otvorili lokal pod imenom "Somun Superstar" u sklopu kojeg se nalaze kafić i pekara u kojoj se spremaju sendviči, odnosno bosanski specijalitet somuni.

alt

Bračni par Alen i Sanja Zukanović

"Somun je super zvijezda hljeba i ničega sličnog nema u Torontu", objašnjava Alen Zukanović.

"Na ideju za spremanjem somuna došli smo tako što su meni nedostajali okusi iz mog kraja, a nigdje ih nismo mogli kupiti. Sada svi naši susjedi dolaze kod nas i kupuju. Čak se znamo i po imenu", ispričao je Alen.

Alen i Sanja poklanjaju veliku ljubav i predanost u spremanju somuna i to je ono što ovaj lokal čini zanimljivim.

"Somun je unikatni sarajevski specijalitet", rekao je Alen, refereirajući se na glavni grad Bosne i Hercegovine.

"Ovaj laki hljeb u sebi sadrži kvasac kako bi narastao i nabubrio. Također, vrlo jednostavno ga je spremati. Peče se na vatri od drveta, što mu daje dodatni okus ali i malo bude 'nadimljen'", objašnjava Alen.

Menu ovog lokala je usredotočen na nekoliko specijaliteta i ne pokušava svima dati sve.

"Spremamo različite sendviče. Za ljubitelje mesa imamo govedinu, teletinu i jagnjetinu. Za vegetarijance imamo pohovane patlidžane, prženi luk i ajvar. Sve je svježe spremnljeno, a somuni su, kao što vidite, spremljeni u roku od sat vremena", kazao je Alen Zukanović.

Alenov i Sanjin biznis je vrlo fokusiran na zajednicu i vrlo ekološki osviješten. Sve potrebne sastojke nabavljaju od lokalnih dobavljača, koji ih dostavljaju u svojim kontejnerima.

alt

Alen u pripremi somuna

"Naše meso je iz Etobicokea (općina u sastavu grada Toronto op.a.), a naša pića su iz Oro-Medontea (gradić sjeverno od Toronta). Mi recikliramo i koristimo biorazgradiva pakovanja koja dobijamo iz mjesta Belleville", pojasnio je Alen.

Prije nego su otvorili lokal, bračni par je gledao lokacije Kensington Market i Danforth Village u Torontu, ali su odlučili otvoriti u Kingston Road Village zoni, gdje su živjeli 12 godina.

Odlučili su ostati u svojoj zajednici, iako neki kupci u ovom naselju nisu upoznati sa bosanskom hranom.

Većina restorana i prodavnica koje imaju bosansku hranu su na zapadnom kraju grada, ali bračni par uočava da sve više ljudi dolazi probati bosansku hranu u njihovom lokalu.

(K.S./ S.B.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...