STRATEŠKI PROJEKAT EVROPSKIH SILA: Razvijaju borbeni avion; Evo šta je cilj projekta vrijednog 4 milijarde aura

Pariz i Berlin potpisali su danas 150 miliona eura vrijedan ugovor o razvoju prototipa nove generacije borbenog aviona, projekt koji se smatra jako važnim za Europu kako bi se mogla sama braniti, a ne se oslanjati na saveznike.

  • Svijet

  • 20. Feb. 2020  

  • 2

Dassault Aviation i Airbus zajedno će razviti avion koji bi trebao biti operativan 2040. te s vremenom zamijeniti Dassaultov avion Rafale i njemački Eurofighter.

"Ovo je vrlo ambiciozan projekt Francuske, Njemačke i Španije koja se pridružila", rekla je francuska ministrica za oružane snage Florence Parly novinarima nakon svečanog potpisivanja sporazuma s kolegama iz te dvije zemlje.

Europska obrana

"Omogućit će našim zemljama da se suoče s prijetnjama i izazovima u drugoj polovici 21. stoljeća... i ilustrira našu volju i ambiciju za europskom obranom."

Njemački parlament odobrio je financiranje projekta prošle sedmice. Španije učestvuje u inicijalnoj fazi, a formalno će se pridružiti projektu kasnije ove godine te uložiti oko 50 miliona eura.

Projektu će konkurirati Britanija

Za razvoj aviona bit će potrebne oko 4 milijarde eura dok se ne završi 2026. Proizvodnja bi trebala početi 2040.

Dassault i Airbus izgradit će avion, Safran i MTU Aero Engines razvit će motor, Airbus i MBDA radit će na dronovima koji će pratiti avion, a također Airbus i Thales SA zaduženi su za digitalne aspekte projekta.

Projektu će konkurirati Britanija, koja je 2018. pokrenula vlastite planove za razvoj novog borbenog aviona Tempest. Francuski lideri kazali su kako se nadaju da će se dva projekta naposljetku objediniti.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...