ZBOG OVE DRŽAVE I NAZIV G7 JE UPITAN: Sada su peto najveće gospodarstvo na svijetu, nadmašili su takve sile kao što su...

Skupina G7 je heterogeni blok koji ne da nije u stanju donositi zajedničke odluke već se konačno pokazao kao „tigar od papira“ i u području ekonomije i financija, na temelju čega je G7 i osnovan

  • Ekonomija

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 0

Svaka država zastupa isključivo svoje interese, što je logično, ali ne na štetu drugih, kako je sada slučaj, dok je u političkom smislu nemoguće kreirati globalnu politiku bez predstavnika država poput Kine i Rusije, koji su se etablirali kao stvarni divovi na globalnoj sceni.

Uz sve to, ako u obzir uzmemo činjenicu da je u G7 jedna Italija, koja duguje 145% bruto domaćeg proizvoda i nema nikakvih rješenja za izlazak iz krize, uz Francusku i SAD koji su dužni oko 100% BDP-a i Njemačku, koja polako klizi u recesiju, o kakvoj „Velikoj sedmorki“ govorimo? Ali problemi ne prestaju ovdje.

Naime, Indija se pozicionirala kao peto najveće gospodarstvo na svijetu, nakon što je nadmašila Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku, otkriva američki think tank World Population Review.

Indija je peta najveća ekonomija na svijetu s bruto domaćim proizvodom (BDP) koji je prošle godine dostigao 2940 milijardi dolara, premašivši tako Veliku Britaniju koja je imala BDP od 2830 milijardi dolara i Francusku s 2710 milijardi.

Indijski mediji naglašavaju da je procvat zemlje povezan s otvaranjem tržišta, za razliku od bivše politike autarkije.

Nova panorama je počela je ’90-ih i uključivala je industrijsku deregulaciju, smanjenu kontrolu trgovine, povećana strana ulaganja i djelomičnu privatizaciju državnih poduzeća.

Druga činjenica koja je otkrivena u izvještaju se odnosi na puno važniji paritet kupovne moći, koji doseže 10 510 milijardi dolara i veći je od onog kojeg imaju Japan i Njemačka.

U međuvremenu, zbog velikog broja stanovnika, BDP po glavi stanovnika još uvijek iznosi 2170 dolara, što je znatno niže od američkog, koji doseže 62 794 dolara.

Indija će zauzeti petu poziciju u svjetskoj ekonomiji u 2018. godini nakon napredovanja u Velikoj Britaniji i Francuskoj, navodi se u izvještaju Centra za ekonomska i poslovna istraživanja (CIEE). Kina će nadmašiti Sjedinjene Države i biti okrunjena prvim svjetskim gospodarstvom, dodaje.

Među najistaknutijim stavkama u Indiji su usluge koja se razvijaju najbrže u svijetu i predstavljaju 60% njezine ekonomije i 28% zaposlenosti. Prerađivačka industrija i poljoprivreda također zauzimaju značajno mjesto u gospodarstvu, što nije slučaj sa zapadnim ekonomijama, koje su  brojne proizvodne sektore dislocirale u Aziju.

Unatoč povlaštenom položaju u rangiranju svjetskih gospodarstava, izvješće World Population Reviewa predviđa da će indijski rast BDP-a treću godinu zaredom pasti s 7,5% na 5%, ali još uvijek govorimo o nezamislivom rastu za zemlje skupine G7, koji se kreće oko 2%, koliko ostvaruje i Rusija pod sankcijama.

(Logicno.com/Saša F.) 

https://www.logicno.com/politika/indija-je-postala-peto-najvece-gospodarstvo-na-svijetu.html  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...