NIJE NI PUNO KOLIKO SU NEUSPJEŠNI, DODIK BI IH TREBAO I NAGRADITI: Lobiranje u Americi RS plaća...

Entitet RS unajmio je američku advokatsku kompaniju za lobiranje "McGinnis Lochridge", a tu uslugu plaća 80.000 dolara mjesečno

  • Mini market

  • 21. Feb. 2020  21. Feb. 2020

  • 0

Podatke je objavio sajt RSE (Radio Slobodna Evropa) pozivajući se na dokument koji je objavilo američko Ministarstvo pravde- Potpisnik dokumenta je ministar ekonomije i regionalne saradnje RS-a Zlatan Klokić, kao i advokat unajmljene kompanije Martin T. Lutz.

U dokumentu koji predstavlja sporazum o angažmanu navodi se da su predviđanja kompanije kako će Vladi RS-a pomagati u sljedećim pitanjima:

"Pravna pitanja i obaveze RS-a pod primjenjivim međunarodnim zakonom, uključujući Dejtonski mirovni sporazum i druge sporazume u kojima je Bosna i Hercegovina potpisnica, poput Evropske konvencije o ljudskim pravima. Prava i obaveze RS-a i Bosne i Hercegovine prema Kancelariji visokog predstavnika, Savjeta za implementaciju mira, Bezbjednostnom savjetu Ujedinjenih nacija, OSCE-a, Evropske unije, Savjeta Evrope i drugih."

Pored toga, obaveze advokatske firme iz Teksasa biće da savjetuje po pitanju odnosa sa međunarodnom zajednicom, zatim pravnih pitanja koja se odnose na usklađivanje institucija i zakona RS-a i Bosne i Hercegovine sa ustavnim okvirom BiH u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, stoji u tekstu RSE.

Prema podacima dokumenta angažmana, "McGinnis Lochridge LLP" savjetovaće vladu RS-a po pitanju usklađivanja zakona i institucija BiH i RS sa evropskim standardima u vezi sa pristupanjem Evropskoj uniji.

Područje djelovanja prema potpisanoj saradnji ne uključuje zastupanje RS-a ili bilo kojeg njenog zvaničnika po pitanjima koja se tiču pripremanja ili vođenja parnica pred sudovima unutar ili van BiH.

"Bilo koje predstavljanje na sudovima bit će dogovoreno odvojeno", navodi se u dokumentu koje je objavilo američko Ministarstvo pravde. Prema Zakonu o registraciji stranih agenata (FARA) koji je donesen 1938., saradnja u političkim aktivnostima ili drugim sličnim aktivnostima utvrđenim statutom, obavezni su da Ministarstvu pravde prijave i javno objave saradnju sa takvim subjektima, kao i aktivnosti, primanja i isplate.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), američki advokat Martin T. Lutz koji je potpisao sporazum, naveo je kako on ne može da komentariše svoj rad za bilo kojeg klijenta.

"Slijedeći pravila pravne etike prema kojima djelujemo i naše obaveze o povjerljivosti podataka o klijentima, ne možemo javno komentarisati svoj rad za bilo kojeg klijenta, osim onoga što se nalazi u javnoj evidenciji, izuzev ako klijent nije to tražio.

Naš klijent u ovom slučaju nije tražio da razgovaramo o našem radu s novinarima", rekao je Lutz za Radio Slobodna Evropa.

Angažman između teksaške kompanije i RS-a dogovoren je na period od godinu dana, sa početkom od 1. januara ove godine. Ovo nije prvi put da je RS potpisao ovakav sporazum sa istom kompanijom, a prošli ugovor sa "McGinnis Lochridge-om" trajao je od 1. maja do 31. decembra. prošle godine.

(SB/Mondo)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...