OVO JE NEVJEROVATNO: Ovaj je čovjek prije 40 godina najavio dolazak smrtonosnog koronavirusa…

U posljednjih nekoliko dana internet je postao opčinjen kada je otkriveno da se slična bolest spominje u romanu "The Eyes of Darkness" ("Oči tame") američkog pisca Deana Koontza, piše Mashable

  • Šareni svijet

  • 22. Feb. 2020  

  • 0

Ljudi su na društvenim mrežama počeli objavljivati citate iz ove knjige, tvrdeći da je Koontz predvidio epidemiju ovog virusa, osobito jer u svom romanu spominje Wuhan kao epicentar zaraze o kojoj piše u knjizi.

Pisac u ovom trileru, koji je objavljen 1981. godine, virus naziva Wuhan-400, što je jeziva slučajnost, ali postoje velike razlike između stvarnog virusa koji je potekao iz ovog grada i onog koji je opisan u romanu.

Prva razlika je ta što je Wuhan-400 razvijen kao biooružje izvan samog grada s ciljem istrjebljenja ljudi. Zbog toga je stopa smrtnosti ovog virusa 100 posto, to jest, svi koji se zaraze njime umiru. Koronavirus, s druge strane, ima stopu smrtnosti od 0,2 posto.

Osim toga, Wuhan-400 ima ekstremno kratko četverosatno razdoblje inkubacije, dok on kod koronavirusa traje između dva i 14 dana.

Još jedna stvar koja se poklapa u stvarnosti i u knjizi je što Institut za virologiju grada Wuhana zaista postoji i nalazi se nekoliko kilometara izvan samog grada. Ipak, on je osnovan 1956., 25 godina prije nego što je roman objavljen.

 

 

Prema pisanju Taiwan Newsa, u ranijim kopijama knjige virus je drugačije nazivan. Umjesto imena Wuhan-400, virusa koji je razvila kineska vlada, nosio je naziv Gorki-400 i bio je kreacija ruskih znanstvenika.

Tek u kasnijim izdanjima ime virusa je promijenjeno, ali se ne zna kada točno. Veoma je vjerojatno da se to dogodilo devedesetih godina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...