BORENOVIĆ PROTIV PRIJEDLOGA SNSD-a O STRANIM SUDIJAMA: "Dodik je ponizio Skupštinu RS-a..."


"Trebaju nam profesionalci, koji su van politike i radit će u skladu sa pravni procedurama i ustavnim načelima", rekao je Borenović.

  • Mini market

  • 22. Feb. 2020  

  • 1

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ponizio Narodnu skupštinu RS, isključivši je iz izbora sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz RS.

Potvrdio je da stoga za PDP nije prihvatljiv prijedlog SNSD-a po kojem bi Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH imenovali troje domaćih, umjesto stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, o čemu ih je Klub SDS-PDP u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i zvanično obavijestio.

Borenović je u izjavi novinarima u Banjaluci rekao da SNSD time ne ponižava samo Narodnu skupštinu RS, već i predsjednika RS-a, koji je u proteklim godinama dostavljao parlamentu listu sa imenima kandidata za sudije Ustavnog suda BiH iz RS-a.

"I to rješenje, predstavljeno prije nedavne posebne sjednice entitetskog parlamenta za nas je bilo prihvatljivo, ali pitanje je šta se desilo da nakon nekoliko dana SNSD promijeni mišljenje i 'briše' Narodnu skupštinu RS iz procesa odlučivanja o sudijama Ustavnog suda BiH te na njeno mjesto stavlja Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH", kazao je on.

Smatra da je sasvim legitimno da sudije tog suda iz RS budu izabrane u parlamentu RS.

Istakao je da bi umjesto stranih, u Ustavnom sudu BiH trebalo da budu zastupljene domaće sudije, ali ne one koje dolaze iz vrha političkih partija, SNSD-a, SDA ili PDP.

"Trebaju nam profesionalci, koji su van politike i radit će u skladu sa pravni procedurama i ustavnim načelima", rekao je Borenović.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...